Maailma esimene kõnelev robotastronaut ootab vestluskaaslast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike robotastronaut Kirobo tervitab maalasi Jaapani lipuga.
Väike robotastronaut Kirobo tervitab maalasi Jaapani lipuga. Foto: SCANPIX

Maailma esimene kõnelev robotastronaut Kirobo igatseb vestluskaaslast – ta ootab Rahvusvahelises kosmosejaamas (ISS) Jaapani astronaudi Koichi Wakata saabumist.


«Härra Wakata, miks sind veel siin pole? Ma tahan sinuga varsti kohtuda,» teatas pisike android täna oma Jaapanis tegutseva loojate tiimi kaudu.


Wakata alustab kuuetunnist reisi ISS-i pardale homme Greenwitchi aja järgi kell 4.14 Kazahstanist. Temaga koos reisivad raketiga Sojuz-FG ka Vene kosmonaut Mihhail Tjurin ja NASA Rick Mastracchio.

Suuresilmne saabastega android Kirobo on 34 sentimeetrit pikk ja kaalub umbes ühe kilo. Ta lahkus Maalt kaubaraketi pardal ning jõudis ISS-i pardale 10. augustil. «Tere hommikust kõigile inimestele Maal. Ma olen robotastronaut Kirobo. Ma olen maailma esimene rääkiv robotastronaut. Meeldiv teiega kohtuda,» teatas ta ISS-i pardale jõudes Jaapani keeles.

Kirobo on programmeeritud Jaapani keeles suhtlema ning salvestama vestlusi Wakataga, kes on esimene Jaapani astronaut ISS-i pardal.

«Mu unistus on näha inimesi ja roboteid sõpradena koos elamas,» lisas robot. «Ma hakkan teiega kosmosest palju rääkima nii et palun kuulake mu juttu.»

Humanoidi lõid koos reklaamikompanii Dentsu, Tokyo ülikool, robotite arendaha Robo Garage ja Toyota. Robot on osaline uurimuses, kus jälgitakse, kuidas suudab tehiskaaslane pikk aega isoleeritud tingimustes elavale inimesele emotsionaalset tuge pakkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles