Kohus: Aafrika geid võivad seksuaalse tagakiusamise eest Euroopast varjupaika otsida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homoseksuaalne noormes Senegalis.
Homoseksuaalne noormes Senegalis. Foto: SCANPIX

Euroopa Kohus (ECJ) otsustas, et homoseksuaalidel Sierra Leonest, Ugandast ja Senegalist, keda ähvardab kodumaal vanglakaristus, on õigus Euroopa Liidu liikmesriikides asüüli taodelda.

Küsimusega pöördus Euroopa kõrgeima kohtuorgani poole Holland, kus tekkis küsimus seoses kolme asüüli taotlenud homoseksuaaliga.

ECJ kinnitas, et olukorras, kus isikut ootab kodumaal piisavalt tõendatud ja tugev tagakiusamine, on asüülitaotluse rahuldamine igati õigustatud. Võimalik vanglakaristus on asüülitaotluse jaoks seega sobiv põhjendus.

ECJ-i otsused rakenduvad kõigile Euroopa Liidu liikmesriikidele.

Homoseksuaalsus on ebaseaduslik suuremas osas Aafrika riikidest, sealjuures selliste lääneriikide liitlaste juures nagu Uganda, Nigeeria, Keenia ja Botswana.

Juunis avaldas Amnesty International raporti, mis kinnitas, et homoseksuaalide vastu suunatud viharünnakud Sahaara-taguses Aafrikas on sagenenud ning muutunud julmemaks.

Rahvusvahelise õiguse kohaselt võib asüüli taotleda isik, kes kuulub sotsiaalsesse gruppi, mille liikmetel on põhjendatud hirm tagakiusamise ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles