Rasmussen: Balti riigid peavad õhuturbe küsimuses üksmeelele jõudma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen. Foto: SCANPIX

Balti riigid peaksid jõudma NATO õhuturbemissiooni asukohabaasi rotatsiooni küsimuses ühisele seisukohale, ütles NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen usutluses BNSile.

«Nagu te teate, valvavad õhuturbemissiooni raames Balti riikide õhuruumi vastavalt NATO otsusele rotatsiooni korras teised alliansi liikmesriigid. Me hindame Balti riikide otsust suurendada selle tarbeks vastuvõtva riigi toetust. Liitlased hindavad seda kõrgelt,» rääkis Rasmussen.

NATO hävitajad on alates 2004. aastast Balti riikide õhuruumi turvanud Leedu põhjaosas Šiauliai lähedal asuvast Zokniai lennuväebaasist. Eesti soovib, et alates 2015. aastast baseeruksid hävitajad kolmest vahetusest ühel Ämari lennuväebaasis.

Rasmusseni sõnul on õhuturbemissiooni kohapealne praktiline korraldus Balti riikide otsustada. «Meie sellesse ei sekku,» ütles peasekretär. «Alliansi seisukohalt on oluline, et Balti riigid varustaksid missiooni vajaliku taristuga.»

NATO jõudis mullu veebruaris kokkuleppele ja otsustas muuta Balti riikide õhuturbe missiooni tähtajatuks. Varasema leppe järgi kestnuks õhuturve 2014. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles