Poolakas leidis internetioksjonilt ostetud lauast sõjaaegse saladokumendi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolonel Marian Drobik.
Kolonel Marian Drobik. Foto: Wikipedia

Internetioksjonilt vanamööblit soetanud poolakat Piotr Beziat tabas üllatus, kui ta leidis selle seest väärtusliku Teise maailmasõja aegse dokumendi.


99 zlotti (24 eurot) tundus soodne hind oksjoniportaalist Allegro leitud lauale. Kui mööblitükk aga Bezia koju Põhja-Poolas Szczecinis jõudis, leidis ostja, et tahaks laua jalgu pisut lühendada. Pööranud selle eesmärgiga laua tagurpidi, avastas ta selle seest salasahtli.

Avanud omakorda salasahtli, leidis Bezia sealt trükitud dokumendi ja käsitsi kirjutatud kaaskirja, milles oli öeldud: «Suure hirmuga oma südames esitlen teile, härra, raportit Poola praegusest poliitikast.»

«Mulle tundub, et see on kõige olulisem raport, mille ma kunagi esitanud olen,» jätkus kiri.

Dokumendi autoriks on kolonel Marian Drobik, kes juhtis Poola põrandaaluse vastupanuarmee luuret aastatel 1942-43.

Drobik kirjutas selle Poola ja Nõukogude Liidu suhetest rääkinud raporti 1943. aasta lõpus natside poolt okupeeritud Varssavis.

Tehniliselt oli Nõukogude Liit alates 1941. aastast Poola liitlane, kuid tegelik usaldus nende vastu polnud kõrge. 1943. aasta aprillis kaevasid sakslased lahti Katõni veresauna ohvriks langenud Poola ohvitseride hauad ning oli üsna vähe kahtlust selles, kes seisis nende hukkamiste taga.

Laua seest leitud dokumendid ja ka laud ise on nüüdseks antud juba Varssavi Ülestõusu muuseumile. Ajaloolased usuvad, et see oli Drobiki raporti esimene versioon, samast dokumendist on olemas ka teine variant, milles on tehtud terve rida grammatika ja numbrite parandusi.

Muuseumi peakonservaator Anna Grzechnik lubas, et need artefaktid lisatakse tõenäoliselt peagi püsiekspositsiooni.

Gestaapo vahistas kolonel Drobiki 1943. aasta 10. detsembril. Tema edasine saatus on teadmata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles