Leedu eriteenistus kuulas BNSi ajakirjanikke üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: L.T./SCANPIX

Leedu seimi juhatus otsustas täna pöörduda parlamendi kriminaalluure järelevalvekomisjoni poole seoses erijuurdlusteenistuse (STT) tegevusega uudisteagentuuri Baltic News Service (BNS) ajakirjanike suhtes, ütles spiiker Vydas Gedvilas. STT kuulas üle BNSi ajakirjanikke ning otsis ühe toimetaja kodu läbi. Lisaks viis eriteenistus kaasa mitu arvutit.

«Arutasime olukorda, millest te olete teadlikud. STT käitumist meie töötaja (Ramune) Malikenaite suhtes .... ja kahe BNSi ajakirjaniku ülekuulamisele viimist. Me arutasime, miks kasutatakse selliseid meetodeid meedia vastu. Me pole toimunu üle õnnelikud,» ütles spiiker.

Gedvilas kritiseeris korruptsiooniõrjeagentuuri STT brutaalset tegutsemist, mis on tema sõnul poliitikute jaoks vastuvõetamatu.

«Seimi juhatus pöördub kriminaalluure järelevalvekomisjoni poole ja palub sel uurida juhtumit, esitada faktid ja oma seisukoha juhatusele. Kas tõesti ei ole muid viise ajakirjanikega rääkimiseks? Kas neid on vaja ülekuulamisele vedada, miks oli vaja Malikenaitet öösel üle kuulata? Meie, poliitikute, jaoks on säärane olukord Leedus vastuvõetamatu,» rääkis parlamendi esimees.

Ta andis mõista, et seimi juhatus võib nõuda STT direktorilt juhtunu kohta selgitust. «Loomulikult ei saa ta kõigest rääkida ja kõike selgitada, kuid ta saab selgitada teenistuse tegevust ja selle kasutatud meetodeid.»

Gedvilase väitel võivad õiguskaitseorganid peagi olla kohustatud kasutama teistsuguseid töömeetodeid.

Erijuurdlusteenistus algatas juurdluse ebaseadusliku infolekke asjus pärast seda, kui BNS edastas möödunud nädalal STT hoiatuse Leedu juhtidele ja kahele seimikomisjonile seoses võimalike inforünnakute ja president Dalia Grybauskaitė kohta peatselt avaldatava valeinfoga.

President kinnitas hiljem, et STT hoiatas teda Leedu, Euroopa Liidu idapartnerlusriikide ja tema enda vastu suunatud provokatsioonide eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles