ÜRO võtab ette suure hädavaktsineerimise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärast lastehalvatuse taasilmumist Süürias kavandatakse Lähis-Idas korraldada rohkem kui 20 miljoni lapse erakorraline vaktsineerimine, teatas ÜRO Lastefond (UNICEF) täna.


UNICEFi ja Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) teatel viiakse kuue kuu jooksul vaktsineerimised läbi Egiptuses, Iraagis, Jordaanias, Liibanonis, Läänekaldal, Gazas ja Türgis.

Kümme päeva tagasi leidis WHO kinnitust, et esimest korda 14 aasta jooksul on lastehalvatus taas Süürias ohvreid nõudnud. Kümme sõjast laastatud riigi mudilast on selle tagajärjel halvatuks jäänud.

Praeguste proovide järgi võib oletada, et viirus jõudis Süüriasse Pakistanist, mis on üks viimaseid riike, kus lastehalvatus on siiani levinud.

«Lastehalvatuse puhang Süürias pole mitte ainult tragöödia lastele, see on häirekell ja oluline võimalus jõudmaks kõigi vaktsineerimata lasteni sõltumata sellest, kus nad on,» ütles UNICEFi lastehalvatuse osakonna juht Peter Crowley.

Ainuüksi Süürias on sihtrühmaks 1,6 miljonit last, keda lisaks lastehalvatusele vaktsineeritakse ka leetrite, mumpsi ja punetiste vastu.

Praeguseks on Süürias juba vaktsineeritud üle 650 000 lapse, kellest 116 000 elab verises Deir Ezzori provintsis, kus lastehalvatuse puhang tekkis.

Lastehalvatust põhjustav polioviirus on äärmiselt nakkav. See tungib suu kaudu närvisüsteemi ja võib vaid mõne tunniga ohvri pöördumatult halvata. Umbes viis kuni kümme protsenti haigestunuist sureb selle tagajärjel.

Ravi selle ennekõike alla viie aasta vanu lapsi ohustava tõve vastu pole. Küll aga leidub väga efektiivseid vaktsiine haigestumise ennetamiseks. Kümnest Süürias haigestunud lapsest ükski polnud vaktsiinikuuri läbi teinud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles