Lampedusa juures uppunute kannatused algasid vägistamistega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimröövides, vägistamistes, inimkaubitsemises ja ebaseaduslikule migratsioonile kaasaaitamises süüdistatuna vahistatud somaallane Mouhamud Elmi Muhidin.
Inimröövides, vägistamistes, inimkaubitsemises ja ebaseaduslikule migratsioonile kaasaaitamises süüdistatuna vahistatud somaallane Mouhamud Elmi Muhidin. Foto: SCANPIX

Möödunud kuul 366 Euroopasse varjupaika otsima tulnud inimest märga hauda viinud paadis olnud põgenike rängad katsumused algasid juba varem – neist kümneid vägistati ja piinati enne teeleasumist.


Eluga pääsenute tunnistuste kohaselt hoiti 130 eritrea migranti Liibüa kõrbes kinni. Liibüa edelaosas Sabha kinnipidamiskeskuses ründasid neid somaallased, liibüa mässulised ja sudaani inimkaubitsejad, kirjeldas Itaalia prokurör Maurizio Scalia, kes võrdles seda keskust koonduslaagriga.

«Nad sundisid meid vaatama, kuidas meie mehi erineval moel piinati, sealhulgas nuiadega ja elektrilöökidega jalgade pihta. Kes iganes vastupanu osutas, seoti kinni,» tsiteerib ajaleht La Repubblica 17-aastase eritrealanna tunnistust.

Vabakssaamise ja Vahemere poole edasi liikumise eest pidid nad maksma kuni 2600 eurot lunaraha.

«Naisi, kes maksta ei suutnud, rünnati,» jätkub eritrealanna tunnistus. See sisaldab ka õõvastavalt detailset kirjeldust sellest, kuidas teda ennast vägistati. Nüüdseks kinni peetud 34-aastane somaallane Elmi Mouhamud Muhidin oli üks kolmest mehest, kes teda vägistas.

«Nad sidusid mu maha, hoidsid mind kinni ja kallasid kütust mulle pähe. See põletas mu juukseid, siis nägu ja siis silmi. Siis vägistasid kõik kolm mind kaitsevahendeid kasutamata. Veerand tundi hiljem mind peksti ja viidi tagasi majja,» rääkis eritrealanna.

Scalia võttis selle kokku sõnadega: «Somaallased ja liibüalased vägistasid kõiki keskuses olnud naisi. See oli nagu koonduslaager.»

Eritrea ja somaalia pagulaste jaoks on tihti juba teekond läbi Liibüa hirmsate kannatuste rada. Nende kaebustega tegeletakse aga üldiselt harva.

Muhidin võeti vahi alla sel nädalal Itaalia Lampedusa saarel ja teda ähvardab kuni 30-aastane vangistus. Politsei teatel pole nad veel teada saanud, miks see mees Itaaliasse tuli, kuid oletatakse, et ta võis sealt kuritegelikke kontakte otsida. Pagulaskeskuses tekkis oht Lampedusa laevahukust ellujäänud lintšivad ta sealsamas. Politsei teatel oli ta üks traagilise lõpu leidnud paadiseltskonna teele saatnud organisatsiooni liidreid.

Kohe pärast Lampedusa tragöödiat vahistati uppunud laeva 35-aastane tuneeslasest kapten Khaled Bensalam, keda süüdistatakse mõrvades. Ta oli üks 155 laevahukust eluga pääsenust.

Enamik Lampedusa lähedal uppunud paadist eluga pääsenuist viibib siiani pagulaskekuses. Vaid neli alaealist pääsenut on viidud kasuperedesse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles