Al-Jazeera: Al-Qaeda juht saatis Süüria rühmituse laiali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Jazeera edastatud video, kus räägib  Al-Qaeda juht Ayman al-Zawahiri.
Al-Jazeera edastatud video, kus räägib Al-Qaeda juht Ayman al-Zawahiri. Foto: SCANPIX

Terrorivõrgustiku Al-Qaeda juht Ayman al-Zawahiri andis korralduse Süüria suurim pühasõdalaste rühmitus Iraagi ja Levanti Islamiriik laiali saata, vahendas reedel telekanal Al-Jazeera.

Helilindilt kõlanud avaldus on kinnitus Al-Jazeera juunis avaldatud kirjale, mille Zawahiri olevat läkitanud mõlema riigi Al-Qaeda rühmituste juhtidele. Lindistuse salvestamise aega telekanal ei öelnud.

Al-Jazeeria pressiesindaja ütles, et salvestus «ilmus äsja välja ja see kinnitab kirja ehtsust».
Zawahiri rõhutab selles, et Süürias sõdiv Al-Nusra Rinne on üleilmse pühasõdalaste võrgustiku «sõltumatu haru».

«Iraagi ja Levanti Islamiriik (ISIL) kaotatakse, kuid Iraagi Islamiriik (ISI) jätkab tegevust.»
Zawahiri sõnul tegi Iraagi Al-Qaeda liider Abu Bakr al-Baghdadi «vea, kui ta asutas Iraagi ja Levanti Islamiriigi meilt eelnevalt luba küsimata ja meid isegi teavitamata».

Zawahiri seletas, et ISI tegevus piirdub Iraagiga ning Al-Nusra Rinne Süürias on «Al-Qaeda sõltumatu haru, mis allub keskväejuhatusele». Need kaks rühmitust peavad vajaduse ja võimaluse korral teineteist toetama.

Süüria opositsiooniaktivistid süüdistavad ISIL-it vägivallas ülestõusnute ja tsiviilelanike kallal, sealhulgas inimröövides ja avalikes hukkamistes rühmituse kontrolli all olevatel aladel.
Zawahiri noomib mõlemat poolt lubamatute rünnakute eest.

«Mõlemad pooled ja kõik islamivõitlejad peavad moslemite pühadust aus hoidma ega tohi rünnata ühtki moslemit kohtu korralduseta.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles