Peterburis sõidab Stalini buss

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle bussi vastased vandaalitsesid Stalini pildi kallal
Selle bussi vastased vandaalitsesid Stalini pildi kallal Foto: SCANPIX

Venemaal Peterburis saab ringi sõitmas näha endise diktaatori Jossif Stalini pildiga bussi, mis tekitab Venemaa inimõiguslastes vastuseisu.

Stalini pooldaja poolt käivitatud bussiprojektiga tahetakse mälestada natsi-Saksamaa Teises maailmas lüüasaamise 65. aastapäeva, kirjutab The Telegraph.

Stalini-buss sõidab Peterburi mälestusmärkide marsruudil paleed, katedraalid, Nevski prospekt ja teised vaatamisväärsused.

Selle bussi vastased aga on juba Stalini pilti rünnanud ning seda üle värvida püüdnud.

«Vandaalid ehk niinimetatud inimõiguslased loopisid Stalini pildile värvi. Kuid me saime värvi maha pesta ning buss sai teekonda jätkata,» lausus selle projekti algataja Viktor Loginov.

Venemaal tuntud blogija Loginov tegi internetis korjanduse, et seda bussi käiku panna. Stalini-buss peaks Peterburis sõitma kaks nädalat.

«Me ei püüa Stalinit näidata paremas valguses kui ta tegelikult oli. Me tahame näidata, millist rolli ta mängis Teise maailmasõja ajal ning kuidas ta aitas natsi-Saksamaa hävingule kaasa,» selgitas Loginov.

Kriitikute sõnul on bussiprojekti puhul ikkagi tegemist endis diktaatori ülistamisega. 

«Stalin on süüdi miljonite inimeste hukkumises kurikuulsates GULAGi vangilaagrites. See buss solvab inimesi, kes seal oma lähedased kaotasid,» sõnas liberaalse Jabloko parteri Peterburi haru esindaja Maksim Reznik.

Jossif Vissarionovitš Stalin (1878 – 1953) oli Nõukogude Liidu juht, rahvuselt grusiin. Oli 1922 – 1953 NSV Liidu kommunistliku partei keskkomitee peasekretär ja 1941 – 1953 peaminister.  Pärast Lenini surma haaras võimu nii  kommunistlikus parteis kui kogu riigis ja sai diktaatoriks.  Jätkas Lenini algatatud terrorit, viis läbi kollektiviseerimise ja industrialiseerimise. Teise maailmasõja ajal sai koos liitlastega  võidu Saksamaa ja Jaapani üle.

Liitis NSV Liiduga  Baltimaad, Ida-Poola, Bessaraabia, osa Soomest, Tõva ja Põhja-Sahhalini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles