Domodedovo terroriakti kolm kavandajat said eluaegse vanglakaristuse

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Moskva oblasti kohus karistas Domodedovo lennuvälja terroriakti ettevalmistajaid vanglakaristustega, mis ulatusid kümnest aastast eluaegse vangistuseni.

Kohus määras vendadele Islam ja Ilez Jandijevile ning nende kaaslasele Bašir Hamhojevile eluaegse vangistuse erirežiimiga koloonias, vahendas RIA Novosti. Ahmed Jevlojev peab trellide taga istuma aga järgmised kümme aastat.

Süüdimõistetud võivad otsuse Ülemkohtusse kaevata järgmise kümne päeva jooksul.

Enesetaputerrorist Magomed Jevlojev korraldas plahvatuse 24. jaanuaril 2011. aastal Domodedovo lennuvälja rahvusvaheliste lendude terminali ootesaalis. Hukkus 37 inimest, lisaks sai viga 172 inimest.

Uurijate versiooni järgi organiseeris terroriakti Doku Umarovi kuritegelik organisatsioon Kaukaasia Emiraat, kelle juhtimise all oli Aslan Bjutukajevi ning Supjan Abdullajevi juhitud jõuk. Prokuratuuri andmetel aitasid Ahmed Jevlojev, Hamhojev ja vennad Jandijevid Magomed Jevlojevil Inguši Vabariigist Moskvasse jõuda, andsid talle pommivöö ning valisid välja terrorirünnaku võimaliku koha.

«Nende süü väljaselgitamiseks tegid uurijad ära kolossaalse töö. Juba üksnes ekspertiise tehti enam kui 600. Nende seas oli lingvistilisi-, psühhiaatrilisi-, tehnilisi-, bioloogilisi- ja kohtumeditsiinilisi ekspertiise, ning ka fotoportreesid. Nii tegid uurijad kindlaks kõigi nelja süüdistatava rolli terroriakti ettevalmistamisel,» rääkis juurdluskomitee ametlik esindaja Vladimir Markin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles