Juutide arvates viivitas Saksamaa natside röövitud taieste avalikustamisega

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kombineeritud foto Saksa kunstniku Otto Dixi kahest seni teadmata tööst.
Kombineeritud foto Saksa kunstniku Otto Dixi kahest seni teadmata tööst. Foto: SCANPIX

Juutide Maailmakongressi (WJC) juht Ronald S. Lauder leiab, et Saksa valitsus on viivitanud natside röövitud taieste loetelu avalikustamisega ja seega nende tegelikele omanikele tagastamisega.

Novembri alguses sai avalikkus teada, et Münchenist leiti ligi 1500 1930ndatel ja 1940ndatel natside röövitud kunstiteost, mille koguväärtus ulatub hinnanguliselt miljardi euroni. Kunstiteosed leiti 2011. aasta alguses Cornelius Gurlitti juurest, kuid seda infot hoiti salajas, vahendas AFP.

Gurlitti isa Hildebrand Gurlitt oli tuntud kollektsionäär ja kunstiärimees. Ta sai natsidelt ülesande müüa maha juutidelt röövitud või ära võetud kunstiteoseid, mis olid praagitud välja kui mandunud kunsti näidised.

Ronald S. Lauder rääkis Saksa väljaandele Die Welt, et Saksa valitsus peab leitud pilte näitama ja nende loetelu internetis avalikustama. Tema sõnul on raisatud hinnalist aega, kuna võimalikud pärijad ja ka tunnistajad on eakad.

«Ülekohus pole kuhugi kadunud, see kestab seni, kuni omanike osas pole selgust saadud,» rääkis ta ja lisas, et kui midagi ei juhtu, siis «me suurendame survet».

Vaatamata ärgitamistele on Saksa prokurörid keeldunud leitud taieste täielikku nimekirja avalikustamast. Nende põhjendusel on vaja rohkem aega, et neid täielikult katalogiseerida.

Kantsler Angela Merkeli pressiesindaja Steffen Seibert kutsus üles avatusele, kuid rõhutas samas, et taieste uurimise eest kannavad vastutust prokurörid.

Eksperdid peavad kunstiteiste õigete omanike väljaselgitamist keeruliseks. Mõne arvates tuleb osa kollektsioonist ilmselt Gurlittile tagastada. Prokuratuur valmistab mehe vastu ette süüdistust maksupettuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles