Butkevičius: BNS-i avalikustatud info riiki ei kahjustanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu peaminister Algirdas Butkevičius.
Leedu peaminister Algirdas Butkevičius. Foto: SCANPIX

Uudisteagentuuri BNS avalikustatud Leedu erijuurdlusteenistuse (STT) info võimalike provokatsioonide kohta riiki ei kahjustanud, ütles täna Leedu peaminister Algirdas Butkevičius.

Peaminister nimetas õiguskaitseorganite tegevus ebaadekvaatseks ning väljendas üllatust, miks ajakirjanikud esimesena sihikule võeti.

«Vestlesime täna presidendiga ja minu arvates pole riiki kahjustatud. Mina isiklikult leian, et selle juhtumi asjaolude väljaselgitamisel on mõtted ja teod sihitud vales suunas,» ütles Butkevičius ajakirjanikele. «Minu arvates on neil olemas kõik võimalused selguse saavutamiseks, kui nad tahavad leida isikuid, kes ajakirjanikele infot lekitasid. Info avalikustamine on ajakirjanike töö.»

Butkevičius lisas, et tema arvates ei ole mainitud info «väärt ei läbiotsimisi, tähelepanu, mida see on pälvinud, ega teatud isikute ja nende tervise kahjustamiseks tehtud samme».

Ka Leedu seimi spiiker Loreta Graužinienė väljendas täna üllatust seoses riigisaladuse avalikustamist puudutava uurimise algatamisega. Graužinienė sõnul sai ta juba varem sarnast infot, mis polnud salastatud, vaid mõeldud piiratud kasutuseks.

«Info, mida me lugesime, on alati olnud mõeldud piiratud kasutuseks, olen alates suvest saanud korduvalt analoogilisi teateid,» ütles spiiker, avaldades kahtlust, kas avalikustatud infot saab üldse pidada salajaseks.

Leedu president Dalia Grybauskaitė ütles esmaspäeva hommikul kohtumisel STT asedirektori Žydrūnas Bartkusega, et STT peaks algatama BNS-i ajakirjanike läbiotsimiste ja ülekuulamiste suhtes sisekontrolli.

Erijuurdlusteenistus algatas juurdluse ebaseadusliku infolekke asjus pärast seda, kui BNS edastas möödunud nädalal STT hoiatuse Leedu juhtidele ja kahele seimikomisjonile seoses võimalike inforünnakute ja president Grybauskaitė kohta «peatselt» avaldatava valeinfoga.
Kohtunik andis eeluurimise raames BNS-i toimetajale korralduse avaldada oma allikas.

Erijuurdlusteenistus otsis läbi BNS-i toimetaja kodu, kutsus kuus agentuuri ajakirjanikku ülekuulamisele ja konfiskeeris mitu arvutit.

President kinnitas hiljem, et STT hoiatas teda Leedu, Euroopa Liidu idapartnerlusriikide ja tema enda vastu suunatud provokatsioonide eest.

Leedu julgeolekuameti juht Gediminas Grina ütles ajakirjandusele, et inforünnakud võivad intensiivistuda seoses Leedu eesistumisega Euroopa Liidus. Hiljem teatas julgeolekuamet, et pöördus peaprokuratuuri poole, kuna tegemist võib olla informatsiooni seadusevastase avaldamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles