Inimõiguslased nõuavad Somaalia grupivägistamisele korralikku uurimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AMISOMis teenivad burundilased.
AMISOMis teenivad burundilased. Foto: SCANPIX

Inimõiguste organisatsioon Human Rights Watch (HRW) kutsus Somaalia valitsust alustama uut, erapooletut ja läbipaistvat uurimist Aafrika Liidu sõduritele süüks pandava grupivägistamise kohta.
 


HRW kohaselt on seni selle juhtumiga tegelemist iseloomustanud halb juhtimine, hägusus ning ohvri ja tugiteenuste pakkujate ahistamine.

Üks somaali naine esitas augustis kaebuse, et tema kodumaa sõdurid peatasid ta augustis pealinna Muqdisho tänaval, sidusid kinni tema silmad ja sundisid autosse minema. Seejärel anti ta üle Aafrika Liidu sõduritele, kes naist korduvalt vägistasid.

Et naine – 20ndate eluaastate teises pooles väikse lapse ema – oli rünnaku ajal teadvusetu, ei tea ta, mitu meest teda vägistas. Pärast kuritarvitamist heideti ta tagasi tänavale.

Somaalias teenib praegu umbes 17 700 Aafrika Liidu sõdurit, kes on seal ÜRO mandaadiga AMISOMi missioonil. Nende ülesandeks on võidelda Al Qaeda ja Shebabi mässulistega. Sõdureid on sellele missioonile saatnud Burundi, Djibouti, Kenya, Sierra Leone ja Uganda.

Pärast intsidendi avalikukstulekut teatas AMISOMi esindaja, et juhtunut uuritakse.

HRW väitel on Somaalia valitsus oma uurimist halvasti juhtinud ja kolm kuud hiljem pole mitte midagi selle tulemustest avalikustatud. Organisatsiooni naiste õiguste direktori Liesl Gerntholtzi sõnul tundub, et julgeolekuametnikud selles riigis üritavad vaigistada nii neid, kes annavad seksuaalvägivalla probleemist teada, kui ka neid, kes vägistamisohvreid aitavad.

HRW teatel on nende esindajad selle naisega rääkinud ja peavad tema süüdistusi usutavaiks. Nende käsutuses on ka haiglaandmed, mille kohaselt vastavad naise vigastused neile, mis tekivad vägivaldse seksi ja muu füüsilise kuritarvitamise tagajärjel.

AMISOMi esindajad aga teatasid, et naise väited on alusetud. «Somaalia võimud ja Aafrika Liidu väed ei saa seksuaalvägivalla süüdistustest lahti eitamisega,» sõnas Gerntholtz. «Sinna sõdureid saatvad riigid peaksid otsekohe paika panema selged ja läbipaistvad protseduurid selliste süüdistuste koheseks ja erapooletuks uurimiseks, et võtta korralikult vastutusele need, kes on süüdi.»

Somaalia võimud vastasid HRW kriitikale teatega, et nende riigis pole karistamatusele kohta ning viimastel kuudel on vägistamises süüdi mõistetud mehi hukatud. «Vägistamine ja naistevastane seksuaalvägivald on somaali kultuuris täiesti vastuvõetamatud,» teatas Muqdisho valitsus oma avalduses.

Samas lisas see avaldus ka, et olukorras on rohkem nüansse ning Somaalia riigiinstitutsioonid on pärast kaht aastat kodusõda ikka veel lapsekingades.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles