Moscow Times: Venemaa püüab Egiptuses relvi müüa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu (paremal) ning Egiptuse sõjaväe ülem ja kaitseminister kindral Abdel Fattah al-Sisi.
Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu (paremal) ning Egiptuse sõjaväe ülem ja kaitseminister kindral Abdel Fattah al-Sisi. Foto: SCANPIX

Egiptuses viibivad kahepäevasel visiidil Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu ja välisminister Sergei Lavrov - tegu on esimese taolise kohtumisega pärast 30 aastat kestnud suhete jahenemist ning kuigi suhete tulevik on ebaselge, on eesmärgiks ilmselt Egiptuse relvaturule sisenemine ja nõukogudeaegsete suhete taastamine, kirjutas ajaleht The Moscow Times.

«Egiptus loodab osta Venemaalt kahe miljardi USA dollari väärtuses relvastust, sealhulgas MiG-29 hävitajaid, õhukaitsesüsteeme ning tankitõrjemürske, » kinnitas ajalehele Moscow Times Moskva Strateegiate ja Tehnoloogiate Analüüsikeskuse direktor sõjaväeekspert Ruslan Puhhov.


Suhete parandamisele on andnud tugeva tõuke asjaolu, et USA peatas ebademokraatliku riigipöörde tõttu Egiptusele sõjalise abi andmise.

Egiptuse kaitseminister Abdel Fattah al-Sisi ja Šoigu kinnitasid, et parandavad kahe riigi sõjaalast koostööd ning tihendavad läbikäimist. Šoigu lubas ka, et peagi kinnitatakse kokkulepped ka juriidiliselt.

«On selge, mida Venemaa püüab saavutada – poliitiliselt, sõjanduslikult ja majanduslikult – USA ja Egiptuse suhete katkemist,» kommenteeris Moskvas asuva Carnegie religiooni, ühiskonna ja julgeoleku keskuse juht Aleksei Malašenko.

Eilse kohtumise järel vihjas Lavrov potentsiaalile, mida Venemaa Egiptuses näeb, rõhutades, et Egiptuse stabiilsus sõltub vägagi partnerluse tugevdamisest.

«Me oleme kinnitanud varem ja kinnitame uuesti, et Venemaa tahab näha stabiilset Egiptust, areneva majanduse ja efektiivse poliitilise süsteemiga. Me oleme lootusrikkad ning usume, et seda tööd tehakse õigesti,» sõnas ta Interfaxi andmetel.

Malašenko on Venemaa ja Egiptuse suhete kuldaja taastamise osas skeptiline. «Ma ei oska ennustada, kui hästi Venemaa seda võimalust kasutab,» sõnas ta. «Lisaks ei saa me olla ka kindlad, kas Egiptus näeb Venemaad tõelise strateegilise partnerina või ainult tööriistana, mille abil USA-d survestada.»

Egiptuse välisminister Nabil Fahmy püüdis vaigistada väiteid USA asendamisest Venemaaga, kinnitades, et Venemaa on liiga kaalukas, et olla kellegi asendus.

Egiptuse pool keeldus liitlastevahetusest rääkimast, ent üks USA ametnik väitis, et nende pakutud militaarabi on Egiptuse jaoks asendamatu.

Pärast USA militaarabi peatamist on Araabia Ühendemiraadid, Saudi-Araabia ja Kuveit toetanud Egiptust vähemalt 12 miljardi dollariga.

Egiptus lõpetas Venemaalt relvade ostmise 1970ndatel. Kahel riigil puuduvad praegu märkimisväärsed poliitilised ja majanduslikud suhted. 2010. aastal läkse Venemaale vaid 0,83 protsenti kogu Egiptuse ekspordist ning Venemaalt Egiptusesse ainult 0,69 protsenti.

Egiptuse ja Nõukogued liidu parimad päevad olid Gamal Abdel Nasseri valitsusajal 1956 – 1970. Nõukogude liit pakkus Egiptusele militaarabi ning panustas hiiglaslikesse infrastruktuuri projektidesse nagu näiteks Assuani tammi rajamine Niilusele.

1972. aastal loobus uus president Anwar El Sadat 20 000-st nõukogude militaarnõustajast ning sellest ajast saadik pole Egiptus Venemaalt enam relvi ostnud ja pööras pilgu USA suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles