Saakašvili ei osale Margvelašvili inauguratsioonil

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihheil Saakašvili.
Mihheil Saakašvili. Foto: SCANPIX

Gruusia ametist lahkuv president Mihheil Saakašvili teatas reedel avalduses, et ei osale pühapäeval oma järeltulija Giorgi Margvelašvili inauguratsioonitseremoonial.

Oktoobri lõpus Brüsselisse visiidile suundunud Saakašvili ütles, et on hõivatud rahvusvahelise uurimiskeskuse käivitamisega ja hoidub «osalemast Gruusia päevapoliitikas».

Varem reedel teatas presidendi erakond Ühtne Rahvuslik Liikumine (UNM), et ei saada Margvelašvili ametisse vannutamise tseremooniale oma esindajaid. UNMi presidendikandidaat David Bakradze sõnul näitas ta austust Margvelašvili vastu teda 27. oktoobri valimiste järel õnnitledes.

«Me kordasime oma lugupidamist kõigi valijate ja riigi institutsioonide vastu, kuid me peame võimatuks osaleda inauguratsioonitseremoonial olukorras, kus valimised võitnud poliitilise jõu kinnismõte on ühtsuse saavutamise asemel õhutada vastasseisu, meie kaasvõitlejaid peetakse endiselt ebaseaduslikult kinni ja tuhandeid meie toetajaid kiusatakse taga ja kuulatakse üle," seisis UNMi avalduses.

Praegune president nimetas mitteosalemise põhjustena samu asjaolusid.«Tähtsad isikud nagu Batšo Ahhalaia (endine sise- ja kaitseminister) ja Vano Merabišvili (endine pea- ja siseminister) on langenud mõistusevastase nõiajahi ohvriks. Nad on hetkel vangis. Niisugune olukord on rikkunud suurepärase võimaluse võimu rahumeelseks üleandmiseks,» ütles Saakašvili oma suhtlusvõrgustiku Facebook kontol.

Lisaks süüdistas riigipea võimublokki Gruusia Unistus lugupidamatuses riigi institutsioonide vastu ja järjepidevuse põhimõtte ignoreerimises.

Enne Saakašvili avaldust ütles tema administratsiooniülem Andro Barnovi, et praegune riigipea osaleb inauguratsioonil üksnes juhul, kui «praegused võimud teatavad enne pühapäeva UNMi liidrite kohtueelsest kinnipidamisest ja teatavad, et presidendi praegune residents jääb riigipea residentiks ka edaspidi».

«Tegemist ei ole kapriisiga. See on tingimus, mille täitmine garanteerib, et me ei pöördu tagasi mineviku praktikate juurde,» lisas Barnovi.

Ka UNMi kuuluv Thbilisi linnapea Gigi Ugulava teatas Margvelašvili inauguratsioonil mitteosalemisest. «Thbilisi linnapea kantselei osaleb tseremoonia korraldamises, kuid mina ei kavatse osaleda isikute ametisse kinnitamisel, kes ei suuda teha vahet liitlasel ja vaenlasel,» lausus meer.

Saakašvili kõrval on inauguratsioonile kutsutute seas ka endine president Eduard Ševardnadze.

Margvelašvili kogus valimistel 62,12 protsenti häältest, saavutades võidu esimeses voorus. Jõustunud põhiseadusmuudatusega peab järgmine president loovutama osa võimust peaministrile, kelleks saab peatselt ametist lahkuva praeguse valitsusjuhi Bidzina Ivanišvili asemel senine siseminister Irakli Garibašvili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles