Austraalia annab Sri Lankale paadipõgenike püüdmiseks patrullalused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohingya paadipõgenikud Birmast.
Rohingya paadipõgenikud Birmast. Foto: SCANPIX

Austraalia teatas täna, et annab Sri Lankale inimsmugeldamise ohjeldamiseks kaks patrullpaati, ent sattus seepeale saareriigiga koostöö tegemise tõttu kriitikatule alla.


Paadipõgenike voolu endi vetest eemale hoida püüdev Austraalia loodab, et Sri Lanka suudab nende abil inimlastis laevu paremini tabada ning peatada smugeldajad enne, kui nad jõuavad saareriigi vetest lahkuda.

Sri Lankalt alustas möödunud aastal ametlikel andmetel oma põgenemisteekonda 120 paaditäit inimesi, käesoleval aastal on avastatud aga vaid 14 paati. Suurem osa Austraaliasse suunduvaist paatidest tuleb siiski Indoneesiast.

Peaminister Tony Abbot kinnitas ka, et Austraalia pakub lisaks uutele veesõidukitele Sri Lankale ka vastavat väljaõpet.

„Sri Lanka pakub inimsmugeldajate peatamisel meile väga olulist tuge,“ rääkis peaminister.

Sri Lanka politsei on arreteerinud kümneid illegaalsete retkede organiseerijaid, kelle seas on ka mitmeid mereväelasi. Viimane asjaolu on valitsuse jaoks äärmiselt häbiväärne, sest ametnikud on kinnitanud, et smugeldajatel ei kõrgete riigiametnike seas kaasosalisi.

Patrullpaadid on 38 meetri pikkused alused, millel peaks tegutsema 12-liikmeline meeskond. Paadid on Austraalia mereseire põhivarustuse hulka kuulunud juba 1990ndatest aastatest.

Abbot viibib praegu Sri Lankal, kus toimus Rahvaste Ühenduse riikide valitsusjuhtide kohtumine ning kinnitas seal vastavasiulise lepingu Sri Lanka presidendi Mahinda Rajapaksega.

Kohtumist varjutavad aga Sri Lanka 37-aastase kodusõja lõpul toimunud sündmused. Austraalia roheliste liider Christine Milne mõistis nende tõttu hukka ka Abboti koostöö Sri Lanka võimudega.

„Mind häirib väga mõte sellest, et Austraalia abistab valitsust oma kodanike survestamisel ja kontrollimisel,“ sõnas ta. „Sri Lanka pole paadipõgenike transiitmaa. Inimesed põgenevad piinamise ja väärkohtlemise eest.“

Leiboristide eesotsas olev endine immigratsiooniminister Tony Burk teatas, et soovib Austraalia ja Sri Lanka kokkuleppe kohta rohkem teada. „Seal on palju küsimusi, mida pole avalikustatud,“ rääkis ta ABC uudistele. „Ma ei ole kindel, kuidas see töötab....sest tegu ei ole transiitmaaga. Sealt võib otse tulla inimesi, kes taotlevad asüüli.“

ÜRO ja inimõigusorganisatsioonide andmetel tapsid valitsusele lojaalsed väed Sri Lanka kodusõja lõppfaasis 2009. aastal mässuliste Tamili Tiigrite taltsutamise käigus nende peamiseks keskuseks olevas Jaffnas ligi 40 000 tsiviilisikut.

Austraalia karmi asüülipoliitika reeglite järgi transporditakse kõik saabuvad paadipõgenikud menetluseks Papua Uus-Guinea või Nauru saartele. Isegi kui nende asüülitaotlus rahuldatakse, ei lubata neid Austraaliasse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles