Iisraeli president: kui Iraan saab tuumarelva, tahavad seda kõik Lähis-Ida riigid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry (vasakul) ja Iisraeli president Shimon Peres Jeruusalemmas.
USA välisminister John Kerry (vasakul) ja Iisraeli president Shimon Peres Jeruusalemmas. Foto: SCANPIX


Kui Iraanil lubatakse välja arendada tuumarelv, tahavad seda ka teised Lähis-Ida riigid, hoiatas Iisraeli president.


Täna Prantsusmaa presidendiga kohtuv Shimon Peres kinnitas Prantsuse pressile, et hindab nende riigi kindlat seisukohta Iraani tuumaprogrammi puudutavatel kõnelustel ning lisas, et rahvusvaheline surve Teheranile ei tohi mitte mingil juhul väheneda.

„Me oleme veendunud, et kui Iraan valmistab tuumapommi, tahavad seda eeskuju peagi järgida kõik Lähis-Ida riigid,“ ütles Peres Prantsuse nädalalehele Le Journal du Dimanchel

Peres edastas sarnast sõnumit nagu Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu, kes ärgitas eile Prantsusmaad rahvusvahelistel läbirääkimistel kindlameelseks jääma.

IIisrael ja lääneriigid kahtlustavad Iraani aatomienergiaprogrammi kattevarjus tuumarelva väljatöötamises ning on selle pidurdamiseks kehtestanud Teheranile karmid rahvusvahelised sanktsioonid. Iraani, kus on võimule tulnud uus ja mõõdukam president, loodetakse survestada loobuma uraani rikastamisest.

Möödunud nädalal Genfis tuumakõnelustel Iraaniga teistest lääneriikidest jäigemale positisoonile jäänud Prantsusmaa annab Iisraelile lootust, et Teheranile ei tehta liiga kergesti järeleandmisi.

Iisrael, mida peetakse Lähis-Ida ainsaks, ehkki deklareerimaat tuumariigiks, on lääneriike korduvalt hoiatanud liigse leebuse eest Iraani suhtes.

Prantsusmaa on võtnud Genfis toimuvatel kõnelustel teistest lääneriikidest resoluutsema seisukoha.

Kõnelused Iraaniga, millel osalevad viis ÜRO Julgeolekunõukogu püsiliiget Hiina, Suurbritannia, Venemaa, Prantsusmaa ja USA ning lisaks neile Saksamaa, jätkuvad esialgse plaani järgi järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles