EL jättis Ukrainale veel võimaluse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Vabadus Juliale» kuulutab plakat Ukraina pealinnas Kiievis.
«Vabadus Juliale» kuulutab plakat Ukraina pealinnas Kiievis. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit jättis tänase välisasjade nõukogu kohtumise järel Ukrainale võimaluse sõlmida kümne päeva pärast blokiga assotsiatsioonileping.

«Aeg on otsa lõppemas,» märkis Saksa välisminister Guido Westerwelle uudisteagentuuri AFP vahendusel pärast kohtumist oma ELi liikmesriikide kolleegidega. Westerwelle viitas taas kord sellele, et olulise lepingu sõlmimiseks peab Ukraina lahendama vangistatud ekspeaminister Julia Tõmošenko küsimuse.

Westerwelle kutsus Ukraina võime üles kohe tegutsema. «Me tahame, et Ukraina oleks pardal,» kinnitas ta, kuid lisas, et Ukraina peab selleks täitma ELi esitatud tingimused.

Kümne päeva pärast algab Leedu pealinnas Vilniuses idapartnerlusriikide tippkohtumine, kus oli kavas sõlmida ka Ukraina ja ELi assotsiatsioonileping. Kuna Ukraina rahvasaadikud ei jõudnud aga eelmisel nädalal kokkuleppele Tõmošenko välismaale ravile lubamises, on lepingu sõlmimine kahtluse alla sattunud. Lõplik otsus sünnib tõenäoliselt vahetult enne Vilniuse tippkohtumist.  

Poola endine president ja Euroopa Parlamendi erisaadik Ukrainas Aleksander Kwaśniewski, kes on viimastel nädalate jooksul püüdnud Ukraina võime veenda lepingu sõlmimise vajalikkuses, märkis, et panused on kerkinud väga kõrgeks.

«Pole mingit kahtlust, et me räägime geopoliitilisest võitlusest,» ütles Kwaśniewski, viidates sellele, et Venemaa soovib, et Kiiev assotsiatsioonilepingut ELiga ei sõlmiks ja ühineks loodava tolliliiduga.

Eesti välisminister Urmas Paeti sõnul on leppe sõlmimine nii Ukraina kui ELi huvides ning seda võimalust ei tohiks mööda lasta. «Kui Vilniuses ei allkirjastata assotsiatsioonilepingut Ukrainaga, siis oleme käest lasknud võimaluse tunnustada Ukraina märkimisväärseid edusamme ning julgustada neid jätkama. Muidugi on oluline Ukrainal jätkata reformidega,» märkis Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles