NSA registreeris kümneid miljoneid norralaste mobiilikõnesid

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aerofoto USA riikliku luureameti (NSA) peahoonest Fort Meade'is (Marylandi osariik).
Aerofoto USA riikliku luureameti (NSA) peahoonest Fort Meade'is (Marylandi osariik). Foto: SCANPIX

Ühendriikide riiklik luureamet (NSA) registreeris kümneid miljoneid norralaste mobiilikõnesid, talletades helistaja nime, kõne saanud inimese numbri, vestluse kestvuse, telefoni asukoha ja seerianumbri.

Ajaleht Dagbladet avalikustas, et 30 ööpäeva jooksul jälgiti 33,2 miljonit norralaste mobiilikõnet. Pealt neid siiski ei kuulatud.

Kõnede registreerimine leidis aset 10. detsembrist 2012 kuni 8. jaanuarini 2013. Kõnede järele nuhkimist võis olla ka enne ning pärast seda ajavahemikku.

Dagbladeti uudis põhineb infolekitajalt Edward Snowdenilt saadud uuel dokumendil «Norway – Last 30 days» .

See sarnaneb nende dokumentidega, mida Snowden on varem avalikustanud NSA nuhkimisest Saksamaal, Prantsusmaal, Hispaanias, Brasiilias ja Indias. Norra on seega kuues riik, mille järele luuramisega on USA riiklik luureamet vahele jäänud, vahendas Dagbladet.

Norra ajaleht Aftenposten püüdis saada ministritelt toimunu kohta kommentaare, kuid see pole veel õnnestunud.

Justiitsministeeriumi lubas, et minister Anders Anundsen annab kommentaari tänase päeva jooksul.

Siis, kui oli avalikuks saanud NSA huvi Saksamaa ja Hispaania vastu, ütles peaminister Erna Solberg, et liitlaste ja sõprade vahel ei tohiks taolist jälgimist olla. «Jälgimine ja terrorismi ennetamine moodustavad tähtsa osa sellest, mida me teeme maailmas, kuid mitte sõprade vahel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles