Vene kohus vabastas esimese mittevenelasest keskkonnaaktivisti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greenpeace Internationali aktivist Ana Paula Alminhana Maciel.
Greenpeace Internationali aktivist Ana Paula Alminhana Maciel. Foto: SCANPIX

Peterburi kohus vabastas täna kautsjoni vastu esimese Greenpeace'i jäälõhkuja Arctic Sunrise mittevenelasest meeskonnaliikme.

Kautsjoni vastu lasi vabadusse brasiillanna Ana Paula Alminhana Maciel.

Esmaspäeval pääsesid kahe miljoni rubla (45 400 eurot) suuruse kautsjoni vastu vabaks jäälõhkuja laevaarst Jekaterina Zaspa, fotograaf Deniss Sinjakov ja Greenpeace'i pressisekretär Andrei Allahverdov.

Seevastu pikendas kohus austraallasest aktivisti Colin Russelli vahi all pidamise aega veel kolme kuu võrra 24. veebruarini, mis on päev pärast Sotši taliolümpia lõppu.

Uurijate väitel võib austraallane vabastamise korral püüda Venemaalt lahkuda. Russell ise kinnitas kohtus, et ta ei kavatse end õigusemõistmise eest varjata ja nõuab õiglust. Advokaat palus määrata tema kaitsealusele kautsjon, ent kohus lükkas tema taotluse tagasi.

Peterburi kahe rajooni kohtud hakkasid esmaspäeval menetlema taotlusi Petšora merel kinni võetud Greenpeace´i aktivistide vahi all pidamise aja pikendamiseks, austraallase asja menetleti esimesena.

Vene võimud pidasid Greenpeace'i jäälõhkuja Arctic Sunrise kinni 19. septembril, kui kaks keskkonnaaktivisti üritasid tungida energiakontserni Gazprom naftaplatvormile Petšora meres, et protestida naftapuurimise vastu Arktikas.

Hollandi lipu all sõitva Arctic Sunrise'i pardal oli 18 riigi kodanikke, sealhulgas neli venemaalast ja üks soomlanna. Algul esitati kõigile süüdistus piraatluses, kuid hiljem kvalifitseeriti süüdistus ümber huligaansust käsitleva paragrahvi alusel, mis näeb ette väiksemat, kuni seitsmeaastast vanglakaristust.

Eelmisel nädalal viidi kõik 30 vahistatud keskkonnaaktivisti Murmanskist Peterburi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles