Lavrov: mitte Moskva, vaid Brüssel survestab idapartnerluse riike

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov.
Vene välisminister Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Venemaa välisminister Sergei Lavrov tõrjus täna Moskva aadressil kostvaid etteheiteid Euroopa Liidu ja idapartnerluse riikide vahelise koostöö takistamises.

«Miskipärast hakati meid juba (idapartnerlusprogrammi) varases staadiumis süüdistama selles, et me pistame sellele soodsale protsessile kaikaid kodarate vahele ja survestame idapartnerlusse kaasatud riike, et nad ei sõlmiks Euroopa Liiduga assotsieerumise ja vabakaubanduse leppeid,» rääkis Lavrov Moskvas pressikonverentsil.

«See on üpris räpane argumentatsioon, ehkki seda võib kuulda sisuliselt iga päev ühe või teise Euroopa ametniku suust,» jätkas minister.

Lavrovi selgituse kohaselt on Moskva seisukohal, et ELiga dokumentide sõlmimine või sõlmimata jätmine on iga idapartnerluse riigi suveräänne valik.

«Me ütleme ainult, et kuna enamikuga fookusesse võetud riikidest on meil olemas teatud kokkulepped majanduse vallas, hoiatame neid lihtsalt seltsimehelikult, sõbralikult, et ELiga majandussidemete liberaliseerimise kasuks tehtav valik toob kaasa teatud tagajärgi kaubavahetusele meiega, sest me tahame kaitsta oma turgu, oma tööstust, oma põllumajandust nendes raamides, milles me kooskõlastasime enda ühinemist Maailma Kaubandusorganisatsiooniga,» selgitas minister.

Tema sõnul on hoopis Euroopa Liit see, kes avaldab idapartnerluse riikidele survet, et sundida neid tihedamale koostööle ELiga. «Brüsseli suunas tehakse umbes selliseid avaldusi, et te peate valima, kas lähete tagasi pimedasse minevikku või tulete koos meiega helgesse tulevikku,» rääkis Lavrov.

«Mitte keegi ELis ei ole lausunud neid sõnu, millega meie alustame oma seisukoha esitamist idapartnerluse osas: «See on iga konkreetse riigi suveräänne õigus.» Mitte ükski euroametnik ei ole sellist lauset öelnud. Nad ütlevad: «Te peate tegema valiku, kuid tehke valik Euroopa Liidu kasuks»,» rääkis Vene välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles