Venemaa vabastas esimese Greenpeace'i aktivisti vanglast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greenpeace'i aktivist hoidmas Ana Paul Macieli plakatit Vene saatkonna ees Brasiilias.
Greenpeace'i aktivist hoidmas Ana Paul Macieli plakatit Vene saatkonna ees Brasiilias. Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS

Vene võimud vabastasid kolmapäeval Peterburis asuvast vanglast esimese Greenpeace'i aktivistina brasiillanna Ana Paula Macieli, lisaks on kautsjon määratud veel 18 aktivistile.

Greenpeace'i laeva Arctic Sunrise tekimadrus Ana Paula Maciel lahkus pärast kaks kuud kestnud kinnipidamist vanglast, teatas Greenpeace.

«Ana Paula Maciel on vanglast lahkunud! Ta on vaba! [Ta on] Arcticu 30st esimene,» teatasid keskkonnakaitsjad Twitteri vahendusel. Lisatud fotol võib naeratavat Marcieli näha vangla ees, käes käsitsi kirjutatud loosung «Päästke Arktika!».

Praegu ootab kautsjoni vastu vabadusse pääsemist veel 18 aktivisti, kes vanglast vabanedes ei saa ilmselt siiski koju sõita, sest neid süüdistatakse huligaansuses, mille eest saab Venemaal kuni seitsmeks aastaks trellide taha panna. Nad võidakse jätta koduaresti või sundida kirjutama alla lubadusele enne kohtuistungite algust linnast mitte lahkuda.

Viimastel andmetel on kohus otsustanud kautsjoni vastu vabastada ka laeva ameeriklasest kapteni Peter Willcoxi, hollandlase Mannes Ubelsi, britid Alexandra Harrise, Kieron Bryani ja Anthony Perretti ning taanlanna Anne Mie Roer Jenseni.

Vene kohus menetleb jätkuvalt ülejäänud aktivistide küsimust.

Vene võimud pidasid Greenpeace'i jäälõhkuja Arctic Sunrise kinni 19. septembril, kui kaks keskkonnaaktivisti üritas tungida energiakontserni Gazprom naftaplatvormile Petšora meres, et protestida naftapuurimise vastu Arktikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles