Poola vastupanuliikumise veteranid andsid Saksa seriaali kohtusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Stseen seriaalist

Poola Teise maailmasõja aegse põrandaaluse vastupanuliikumise veteranid andsid kohtusse Saksa teleseriaali tootjad, keda nad süüdistavad enda alusetult antisemiitlideks tembeldamises.


Veteranides äratas pahameele kolmeosaline miniseriaal «Meie emad, meie isad» («Unsere Mütter, Unsere Väter»), mis on praeguseks juba pääsenud ekraanidele nii Saksamaal kui Poolas ning peaks jõudma veel vähemalt 60 maa televaatajateni.

Kohtusse andis seriaali Krakowis elav veteran, kes võitles Londonis baseerunud Poola eksiilvalitsust esindanud vastupanuliikumise ridades.

Krakowi ringkonnakohtus veterane esindava advokaadi Monika Brzozowska sõnul tahavad nad ühtekokku 50 000 zlotti (11 950 eurot) kahjutasu ja kõigi nende liikumisele viitavate sümbolite eemaldamist seriaalist. Advokaadi sõnul on laimus süüdi nii seriaali rahastanud telekanal ZDF kui tootjafirma Teamworx.

Seriaalis on näiteks stseen, kus Poola partisanid peatavad Saksa rongi, kuid avastades, et selles on koonduslaagrisse viidavad juudid, otsustavad nad neid mitte vabastada. Samuti visatakse Viktori-nimeline tegelane vastupanuliikumisest välja, kui avastatakse, et ta on rahvuselt juut.

Tegelikult oli Poola vastupanuliikumisel Zegota-nimeline haru, mis oli tegeles juutide päästmisega. Hiljuti avaldas memuaarid ka juudist vastupanuvõitluse liige Stanislaw Aronson.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles