Paavst: kristlasteta ei ole Lähis-Ida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jumalateenistus Süüria Hasakah' provintsi õigeusukirikus.
Jumalateenistus Süüria Hasakah' provintsi õigeusukirikus. Foto: SCANPIX

Paavst Franciscus kinnitas täna, et katoliku kirik ei aktsepteeri Lähis-Ida kristlasteta, meenutades, kuidas nad on ebakindlates oludes sageli konfliktide eest põgenema sunnitud.

«Me ei kujuta Lähis-Ida kristlasteta ette,» sõnas ta kohtumisel Süüria, Egiptuse ja Iraagi patriarhidena. Paavst nõudis, et austataks igaühe õigust väärikale elule ning usuvabadusele.

Paavst Franciscus kinnitas pärast kohtumist, et rääkis patriarhidega inimestest, kes elavad Lähis-Idas, sageli väikeste kogudustena keskkondades, mida iseloomustavad vaen ja konfliktid, ning diasporaas, mille suurus kasvab märgatavalt.

Paavst väljendas muret kristlaste pärast, kes paljudes Lähis-Ida piirkondades pingete ja konfliktide tõttu tõsiselt kannatavad. «Süüria, Iraak, Egiptus ja teised Püha Maa alad on sageli pisaratest üle ujutatud,» sõnas ta.

Araabia kevadele järgnenud konfliktides on kasvanud ka kristlaste ja moslemite vahelised pinged. Paljud kristlaste vähemuskogukonnad elavad pidevas tagakiusamise hirmus, nähes võimule tõusnud islamistlikke jõude endile ohtlikena. Paavst lubas, et ei puhka, kuni on veel neid, kelle väärikus on jalge alla tallatud ja kelle tulevik on varastatud ning kes on sunnitud põgenema.

Möödunud aastal külastas paavsti eelkäija Benedictus XVI isiklikult Lähis-Ida ning avaldas toetust sealsetele kristlaste vähemuskogukondadele, kutsudes neid üles mitte põgenema ega laskma endist ohvreid teha kasvava islamismi keskel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles