Riia toidupoe katusevaringu ohvrite hulk kasvab endiselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riias varises eile õhtul mitmes järgus sisse Maxima toidupoe katus, hukkunuid on praegustel andmetel 50, ent see ei pruugi olla veel lõplik arv.

«Meil on praegu 50 hukkunut ning suure tõenäosusega on veel 30 inimest hoone sees. Ilmselt on nad kõik surnud. Me loodame, et on veel ellujäänuid, kuid nüüd on möödunud üle 24 tunni ning võimalused ei ole just suured,» ütles Riia linnapea Nils Ušakovs täna õhtul uudisteagentuurile AFP.

Hukkunute arv on kasvanud iga tunniga.

Läti tuletõrje ja päästeteenistuse asejuht Normunds Plēgermanis ütles täna pärastlõunal valitsuse erakorralisel istungil, et territoorium, millel päästetöötajatel tuleb tegutseda, on 1500 ruutmeetrit, millest 600 ruutmeetrit on veel läbi otsimata.

Päästeteenistuse esindaja sõnul võib ohvrite arv veelgi tõusta. Päästetöötajad jätkavad hoones tööd, kuid seal on uute varingute oht. Vigastada on saanud vähemalt 38 inimest, neist 28 on toimetatud haiglasse. Kannatanutest kümme on päästjad.

Siseminister Rihards Kozlovskis ütles usutluses Läti televisioonile, et traagilise sündmuse põhjustas inimlik viga. «Praeguseks on selge, et kahjuks on tegemist inimliku veaga. Pole olnud tormi ega maavärinat, ehitis kukkus kokku vaiksel ajal. See tähendab, et antud juhul on tegemist kellegi veaga,» sõnas minister.

Kozlovskise pressiesindaja Daiga Holma sõnul on oma abi pakkunud mitme erineva riigi päästeteenistused, kuid seni on nende pakkumised tagasi lükatud, sest Läti päästjatel on endil kõik vajalikud inimressursid ja tehnika olemas.

Tuletõrje- ja päästeteenistuse asepeadirektori Normunds Plēgermanise sõnul muutsid jätkuvad laevaringud päästetööd ohtlikuks. Päästjatele tulid appi politsei ja kaitsejõud. Kraanad üritasid ööpimeduses tarindiosi ettevaatlikult eemaldada, et vältida edasisi varinguid.

Tuletõrje- ja päästeteenistuse pressiesindaja ei osanud öelda kella 18 paiku juhtunud õnnetuse põhjust.

Toidupoe ehitanud Läti firma RE&RE eitab hoone madalat ehituskvaliteeti.

«Antud juhul pole mingit põhjust rääkida ebastandardsest ehitustööst, projekti järelevalvet teostati hoolikalt,» rääkis RE&RE pressiesindaja Marita Straume.

Ehitusfirma esindaja lükkas tagasi teated, nagu võinuks tragöödia põhjustada toidupoe katusele paigaldatav haljaskatus. «Katusele ei paigaldata talveaeda. Tegu on nõndanimetatud rohelise katusega. Antud juhul ei kasutatud liiva ega pinnast, vaid erilist kergmaterjalist aluskihti,» lisas ta.

Riia linnapea Nils Ušakovs teatas sotsiaalvõrgustikus Twitter, et andis ehitusjärelevalvele käsu kontrollida kõiki RE&RE ehitusi.

Riia aselinnapea Andris Ameriks ütles BNSile, et katus hakkas sisse varisema ehitusjärgus talveaia kohalt. Varem oli aselinnapea nimetanud varingu põhjuseks suure tõenäosusega plahvatust, kuid ta ei täpsustanud lähemalt.

Õnnetuspaigale sõitis 13 pääste- ja 17 kiirabimeeskonda.

Läti riigipolitsei algatas varingu põhjuste selgitamiseks kriminaaluurimise. Riigipolitsei Riia osakonna esindaja Toms Sadovskise sõnul on liiga vara põhjustest rääkida. Politsei uurib sündmuskohta ja küsitleb pealtnägijaid.

Umbes 20 000 elanikuga Zolitūde magalarajooni ostukeskus valmis 2011. aasta lõpus. Keskuse arendaja on firma Homburg ja selle ehitas RE&RE. Ehitusfirma eitas viletsat ehituskvaliteeti, hoone on pälvinud arhitektuuripreemia.

Maxima Läti väljendas oma kodulehel masendust ja šokki, lubades politseiga juhtunu väljaselgitamiseks igakülgset koostööd teha. Leedu päritolu Maxima on Läti turul Rimi järel suuruselt teine toiduainete jaemüüja.

Läti peaminister Valdis Dombrovskis kutsub Riia toidupoe katusevaringu arutamiseks täna kokku kriisinõupidamise.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles