Fidel Castro: Oswald ei oleks suutnud üksinda Kennedyt maha lasta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidel Castro
Fidel Castro Foto: SCANPIX

Kuuba endine juht Fidel Castro edastas oma nägemuse USA presidendi John Kennedy mõrvast.

Kennedy vastaseks 1962. aasta Kuuba kriisi ajal olnud Castro ei usu, et presidendi mõrvas süüdistatud Lee Harvey Oswald oleks suutnud Kennedy üksinda maha lasta, kirjutab väljaanne The Atlantic.

«Olen veendunud, et Oswald ei olnud see, kes Kennedy tappis,» lausus Castro ajakirjanik Jeff Goldbergile.

Goldberg kohtus Castroga kolm aastat tagasi Havannas. Ta tegi eksjuhiga intervjuu, milles keskseks teemaks oli Iraani ja Iisraeli vaheline tuumarelvade tüli, kuid Castro oli nõus kommeneerima ka 1963. aastal USAs Texases Dallases aset leidnud traagilistest sündmustest.

Castro sõnul tegid Kuuba juhid pärast Kennedy mõrva katsetulistamisi sama tüüpi relvaga, mida oli kasutanud Oswald.

«Püüdsime uuesti lavastada mõrvatulistamised, kuid meie uuring näitas, et laske ei saanud teha vaid üks mees,» teatas eksjuht.

Castro arvas pärast Kennedy tapmist, et Kuubat hakatakse mõrvas kas otseselt või kaudselt süüdistama. Motiivina oleks välja käidud kättemaks: USA olevat tahtnud Castro mõrvata.

USA valitsuses oli 1963. aastal isikuid, kes arvasid, et Kennedy teeb Castroga salajast koostööd.

Castro kinnitas USAle, et Kuubal ei ole Kennedy mõrvaga mitte mingit seost ning USA ei hakanud Kuubat süüdistama.

Castro arvates koristasid Kennedy ära teatud jõud USA valitsuses, Luure Keskagentuur (CIA) ning USAs elanud Kuuba kommunismi vastased immigrandid.

«USA valitsuses oli siis isikuid, kes arvasid, et Kennedy vedas neid alt. Ta ei andnud käsku teha Kuubale dessant, kuigi tal oli selleks võimalus. Teatud isikud ei andnud Kennedyle seda mitte kunagi andeks,» selgitas Fidel Castro.

Täna 50 aastat tagasi lasti USA 35. president John Fitzgerald Kennedy Dallast külastades maha. Pärast ta tapmist arreteeriti Lee Harvey Oswaldi nimeline mees, keda peeti selle tapatöö taga olijaks. Oswaldit seostati Kuuba ja Nõukogude Liiduga.

Kuuba kriis oli 1962. aasta oktoobris kujunenud vastasseis ühelt poolt Nõukogude Liidu ja Kuuba ning teiselt poolt USA vahel.

USA püüdis kukutada Kuubal Fidel Castro valitsust, kuid see ebaõnnestus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles