Läti president: poevaringut tuleb uurida kui mitmikmõrva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilled, küünlad ja Läti lipp Riia Maxima rusude juures.
Lilled, küünlad ja Läti lipp Riia Maxima rusude juures. Foto: SCANPIX

Riia ostukeskuse katusevaring võrdub suure hulga kaitsetute inimeste tapmisega ning seda tuleks uurida kui mõrva, ütles Läti president Andris Bērziņš laupäeval usutluses Läti riigitelevisioonile.

«Pärast sääraseid kuritegusid ei hakka keegi maailmas lugema ehitusdokumentidel kokku allkirju ja pitsateid. Tavaliselt pannakse allkirja andnud eeluurimisvangistusse,» ütles riigipea.

Seadmata kahtluse alla Läti ehitajate professionaalsust leidis president, et uurimisele tuleks appi kutsuda teiste riikide sõltumatud eksperdid, kes pole mingil moel Läti ehitusäriga seotud.
Bērziņš lisas, et politsei ei tohiks venitada kriminaalasja uurimist poolele aastale, kuna selleks ajaks on süüdlased «rajanud endale raudkindla kaitse».

«Majad saavad sel moel kokku variseda vaid siis, kui neid ehitada saviplonnidest ja sõnnikust,» väitis president.

Riigipea sõnul on juhtunu osaliselt ka aastaid kestnud poliitilise vastutustundetuse tagajärg, mida tõestavad probleemid Läti haldusaparaadis ja eriti selle täitevharus.

«Demokraatiast on meil vaid õigused, kuid mitte vastutus. Vastutust pole kellelgi ja see ei ole normaalne,» ütles president.

Bērziņš avaldas tunnustust Läti rahvale, kes on näidanud selles tragöödias tema sõnul üles suurt solidaarsust.

«Läti rahvas on ühtne. Me ei ole etnilisi jooni pidi lõhestatud,» ütles president, kelle sõnul inimeste käitumine on näidanud, et Läti ühiskonnaga ei ole midagi valesti ning probleemid tulenevad «bürokraatlikest seadustest, mis loevad pigem üle allkirju kui tungivad asja tuumani».

Neljapäeva õhtul varises Riias mitmes osas kokku Maxima ostukeskuse katus, surma sai senistel andmetel vähemalt 52 ja vigastada mitukümmend inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles