Iisrael: Iraani tuumalepe on ajalooline viga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu (keskel) täna iganädalasel valitsuse istungil.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu (keskel) täna iganädalasel valitsuse istungil. Foto: SCANPIX

Iisrael kritiseeris pühapäeval teravalt Genfis suurriikide ja Iraani vahel saavutatud tuumalepet, nimetades seda ajalooliseks veaks ja väites, et leppe on tugevasti Teherani kasuks kaldu.

«See, mis eile Genfis saavutati, ei ole ajalooline kokkulepe, vaid pigem ajalooline viga,» ütles peaminister Benjamin Netanyahu valitsuse istungil.

«See andis Iraanile täpselt selle, mida nad soovisid - sanktsioonide olulise leevenduse, samas kui Iraan säilitab oma tuumaprogrammi olulised komponendid. Majanduslik surve andnuks hoopis parema kokkuleppe, mis oleks viinud Iraani tuumavõimekuse likvideerimisele.»

Iisraeli välisminister Avigdor Lieberman nimetas kokkulepet Iraani diplomaatia triumfiks ning väitis, et see tunnustab islamivabariigi uraanirikastamisprogrammi legitiimsust.

«See kokkulepe on Iraani suurim diplomaatiline võit, kuna sellega saavutas Teheran tunnustuse oma niinimetatud legitiimsele õigusele uraani rikastada,» ütles välisminister, kinnitades, et juudiriik jätab «kõik võimalused avatuks».

«Vastutus juudi rahva ja Iisraeli elanikkonna julgeoleku eest on Iisraeli valitsuse peamine kohustus,» ütles Lieberman. «Kõik otsused selles valdkonnas langetatakse sõltumatult ja vastutustundlikult.»

Iisraeli luureministri Yuval Steinitzi hinnangul toob kokkulepe Iraani tuumarelva ehitamisele «tõenäoliselt lähemale».

«Praegune kokkulepe toob Iraani tuumapommi loomisele tõenäoliselt lähemale. Iisrael ei saa osaleda rahvusvahelises peomeeleolus, mis põhineb Iraani pettustel ja maailma enesepetmisel,» ütles luureminister.

Paremäärmusliku erakonna Juudi Kodu juht majandusminister Naftali Bennett kinnitas, et Iisrael ei ole Genfi kokkuleppega seotud ning juudiriigil on õigus enesekaitsele.

«Iraan ähvardab Iisraeli ja Iisraelil on õigus ennast kaitsta,» ütles minister usutluses armeeraadiole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles