Süüria konfliktis on elu jätnud üle 11 000 lapse

BNS
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria lapsed mängivad Bulgaaria pealinna Sofia lähistel asuva põgenikelaagri juures.
Süüria lapsed mängivad Bulgaaria pealinna Sofia lähistel asuva põgenikelaagri juures. Foto: SCANPIX

Süüria kodusõjas on hukkunud enam kui 11 000 last, neist 128 keemiarünnakus, teatas pühapäeval Briti mõttekoda. Sajad lapsed on langenud snaiprikuuli läbi.

Globaalse julgeoleku küsimustega tegeleva Oxford Research Groupi uurimuse kohaselt on Süüria konfliktis kinnitust leidnud 11 420 kuni 17 aasta vanuse lapse surm.

Uurimus «Varastatud tulevikud: varjatud arvud Süüria lapsohvritest» («Stolen Futures: The hidden toll of child casualties in Syria») analüüsib andmeid alates konflikti algusest märtsis 2011 kuni augustini 2013.

Mõttekoda lisas, et 10 586 lapsest, kelle surma põhjus on tuvastatud, hukkus 128 Damaskuse lähedal Ghoutas 21. augustil korraldatud keemiarünnakus. USA ja teised lääneriigid süüdistasid rünnakus president Bashar al-Assadi režiimi.

Pärast seda on Süüria nõustunud likvideerima kogu oma keemiarelvaarsenali.
Mõttekoja andmeil lapsohvritest 764 hukati ja 389 langesid snaipritules.

Mürsud ja muud lõhkekehad on põhjustanud üle 70 protsendi laste surmadest, käsirelvadest on tapetud uuringu kohaselt enam kui veerand.

«Häiriv selle uurimuse tulemustes on mitte üksnes konfliktis tapetud laste arv, vaid viis, kuidas nad on tapetud,» ütles üks autoritest Hamit Dardagan.

«Neid on tabanud pommid omaenda kodudes, oma kogukondades igapäevaste tegevuste ajal, nagu leivasabas seismine või koolis käimine, nad on saanud kuulitabamusi risttules, neid on sihikule võtnud snaiprid, neid on pikema jututa hukatud, isegi gaasitatud ja piinatud,» ütles Dardagan.

Tema sõnul peaksid kõik konflikti osapooled võtma vastutuse laste kaitsmise eest ning lõpuks leidma ka rahumeelse lahenduse sõjale endale.

Oxford Research Group lisas, et lapsohvrite seas ületab poiste arv tüdrukute oma kahekordselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles