Süüria rahukonverents toimub 22. jaanuaril

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üro peasekretär Ban Ki-moon.
Üro peasekretär Ban Ki-moon. Foto: SCANPIX

Süüria valitsus ja opositsiooniväed istuvad esimest korda pärast kodusõja algust 2011. aasta märtsis läbirääkimislaua taha tuleva aasta 22. jaanuaril, teatas täna ÜRO.


Kuupäeva teatavaks teinud avalduses sõnas ÜRO peasekretär Ban Ki-moon, et vaenujalal olevad pooled kohtuvad lõpuks kaua edasi lükatud Genf II nime kandvatel rahuläbirääkimistel.

«Süüria konflikt on kestnud liiga kaua. Oleks andestamatu jätta kasutamata see võimalus kannatuste ja hävingu peatamiseks,» sõnas ta.

Ban märkis, et konverentsi eesmärk on viia ellu suuriikide poolt 2012. aasta juunis vastu võetud deklaratsioon, mis kutsub moodustama Süürias üleminekuvalitsust.

«Me läheme Genfi lootuse missiooniga. Genfi konverents on vahend rahumeelseks üleminekuks, mis viib täide Süüria rahva püüdlused vabadusele ja väärikusele ning garanteerib turvalisuse ja kaitse kõigile Süüria kogukondadele,» teatas peasekretär.

Ban tunnustas Venemaa, USA ning ÜRO ja Araabia Liiga eriesindaja Lakhdar Brahimi pingutusi korduvalt edasi lükatud konverentsi kokkukutsumiseks.

Genfi rahukonverents pidi Venemaa ja USA algse plaani kohaselt toimuma mais, kuid seda on korduvalt edasi lükatud. Lõhenenud opositsioon on nõustunud rahukõnelustel osalema tingimusel, et need viiksid üleminekuperioodini ja president Bashar al-Assadi võimult lahkumiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles