Tõmošenko alustas näljastreiki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina endine peaminister Julia Tõmošenko
Ukraina endine peaminister Julia Tõmošenko Foto: SCANPIX

Ukraina vangistatud endine peaminister Julia Tõmošenko alustas näljastreiki valitsuse otsuse vastu loobuda Euroopa Liidu assotsiatsioonileppe sõlmimisest.

Tõmošenko nõuab «tähtajatu näljastreigiga» president Viktor Janukovõtšilt, et too ELi leppe allkirjastaks, edastas tema advokaat Serhi Vlassenko esmaspäeva õhtul Kiievi Euroopa väljakul, kus läänemeelsed teist päeva protestivad.

Ukraina kavatses sõlmida Euroopa Liiduga assotsiatsioonileppe sel nädalal Vilniuses toimuval idapartnerluse tippkohtumisel, kuid eelmisel nädalal teatas Kiiev ootamatult, et peatab ettevalmistused leppe allkirjastamiseks. Valitsus otsustas leppest loobuda pärast seda, kui Ukraina parlament ei võtnud vastu seadust, mis oleks kaasa toonud Tõmošenko vabastamise, mis on EL-i peamine poliitiline tingimus assotsiatsioonileppe sõlmimiseks.

Valitsus põhjendas leppest loobumist «rahvusliku julgeoleku» ning läänesuunalise lõimumise võimalike mõjudega Ukraina-Vene kaubandusele ja vajadusega «taastada kaotatud kaubanduse maht Venemaaga ».

Vene president Vladimir Putin, kes on korduvalt ähvardanud Kiievit leppe sõlmimise korral vastumeetmetega, süüdistas omakorda ELi Ukraina «šantažeerimises».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles