Ukraina president kutsus rahule

BNS
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajate kokkupõrked märulimiilitsatega Kiievi kesklinnas esmaspäeval.
Meeleavaldajate kokkupõrked märulimiilitsatega Kiievi kesklinnas esmaspäeval. Foto: SCANPIX

Ukraina president Viktor Janukovõtš kutsus esmaspäeva õhtul avaldatud videoläkituses rahule, reageerides nõnda Euroopa Liidu assotsiatsioonileppest loobumise järel puhkenud tänavameeleavaldustele.

«Tahan, et meie suures Ukraina perekonnas valitseks rahu ja vaikus,» ütles Janukovõtš oma ametlikul veebilehel ilmunud läkituses.

Pühapäeval protestisid kümned tuhanded inimesed Kiievi kesklinnas valitsuse ootamatu otsuse vastu loobuda EL-iga assotsiatsioonileppe allkirjastamisest selle nädala lõpus Vilniuses idapartnerluse tippkohtumisel. See oli suurim meeleavaldus Ukrainas alates 2004. aasta oranžist revolutsioonist.

Nii pühapäeval kui väiksemal jätkumiitingul esmaspäeval läks miilitsa ja meeleavaldajate vahel kähmluseks. Ukrainlased on meelt avaldanud ka eeskätt riigi lääneosa linnades.

Janukovõtš lubas läkituses jätkata euroopaliku ühiskonna rajamist.

«Tahaksin täna rõhutada: eesmärk ehitada Ukrainas üles euroopalike standarditega ühiskond on alternatiivitu. Minu poliitika selles suunas on olnud pidev,» rääkis president.

«Ehitame üles riigi, kus inimõigused, võrdsus seaduse ees, valikuvabadus ja sotsiaalne turvalisus on ülimad väärtused kõigile kus tahes keegi elaks või mis iganes väljakule koguneks,» ütles Janukovõtš.

Valitsus põhjendas leppest loobumist «rahvusliku julgeoleku» ning läänesuunalise lõimumise võimalike mõjudega Ukraina-Vene kaubandusele.

Janukovõtši poliitiline vastane, vangistatud ekspeaminister Julia Tõmošenko kuulutas esmaspäeval protestiks valitsuse otsuse vastu välja näljastreigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles