Raport: Süüria naised langevad üha enam vägistamiste ja piinamiste ohvreiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud Süüria naised peavad põgenema oma kodudest mitte ainult vägivalla vaid ka häbimärgistatuse tõttu.
Paljud Süüria naised peavad põgenema oma kodudest mitte ainult vägivalla vaid ka häbimärgistatuse tõttu. Foto: SCANPIX

Süüria naised langevad üha enam nii valitsusvägede kui teiste relvastatud rühmituste seksuaal vägivalla ja piinamise ohvreiks.


Süüria kodusõja algusest saadik 2011. aasta märtsis on Euroopa Vahemere inimõiguste võrgustiku (EMHRN) andmetel vägistatud vähemalt 6000 naist.

Ühenduse esindaja sõnul kannatavad need naised nüüd sotsiaalse häbimärgistamise tõttu ning on sageli sunnitud ka kodudest põgenema. Naistest on saanud snaiprite sihtmärk ning neid kasutatakse inimkilbina. Sageli ei säästeta ka lapsi, selgus ühenduse värskest raportist.

Kogumik «Naistevastane vägivald – veritsev haav Süüria konfliktis» tugineb 2013. aasta esimeses pooles vägivallaohvrite ja meditsiinipersonaliga tehtud intervjuudele.

Raportis kirjeldatakse, kuidas valitsusväed on vahistanud sadu naisi ning kasutanud nende peale erinevaid piinamismeetodeid.

«Neid rünnatakse teadlikult nii poliitilistel põhjustel kui lihtsalt seetõttu, et nad on vägagi haavatavad ohvrid,» rääkis BBC-le ühenduse esindajaja Hayet Zeghiche, kes kinnitas, et sageli rünnatakse naisi näiteks nende suhete tõttu opositsiooniliikmetega.

Raporti andmetel on tavaliseks saanud ka naiste röövimine ning seejärel nende kasutamine vangide vahetusel. Sageli vägistavad neid üks või mitu röövijat ning naised jäävad pärast taoliste õuduste kogemist sotsiaalsesse isolatsiooni.

«Neile jääb külge märk, mis teeb nad sotsiaalselt vastuvõetamatuks nii et nad on sunnitud põgenema. Paljudel pole isegi võimalust seda koos oma pereliikmetega teha. Nad tunnevad endid väga mahajäetute ja isoleeritutena,» rääkis Zeghiche.

Süüria kodusõjas on ÜRO andmetel hukkunud üle 100 000 inimese ning riigist on põgenenud üle kahe miljoni elaniku.

Eile teatas ÜRO peasekretär Ban Ki-moon, et kauaoodatud järgmine Genfi rahukonverents leiab lõpuks aset 22. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles