Pudelivesi ei ole ameeriklaste seas enam populaarne

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklased on hakanud pudeliveest loobuma
Ameeriklased on hakanud pudeliveest loobuma Foto: SCANPIX

Siiani pudeliveest vaimustuses olnud ameeriklased on hakanud sellest loobuma.

Osaliselt võib selle põhjuseks olla keskkonnaaktivistide kampaaniad, kuid põhiline põhjus on pudelivee hinnas ning kvaliteedis, kirjutab AFP.

Ameeriklaste sõnul saavad nad kraanist sama hea kvaliteediga vett või veelgi paremat.

USAs müüakse umbes 500 miljonit pudelit vett nädalas.

Toitumisspetsialistide sõnul on kraanivesi hoolikamalt kontrollitud ning selle kvaliteet võib parem olla kui pudeliveel.

Paljud pudeliveed on tegelikult puhastatud kraanivesi, kuhu on lisatud mineraalaineid ja vitamiine.

USA tarbijakaitseameti nõudel peab pudelitel olema lahti kirjutatud vee koostis. Kui varem said suurtootjad Pepsi ja Coca-Cola sellest mööda hiilida, siis enam mitte.

Keskkonnaorganistasiooni Food and Water Watch andmetel kulub USAs veepudelite valmistamiseks rohkem ressursse ja energiat, kui vesi seal sees tegelikult maksab.

Pudelivee tootjad kaitsesid end väitega, et veepudelite ökoloogiline jälg on väga väike ning tänapäeval kulub pudelite valmistamiseks üha vähem materjali.

Mitmed USA koolid ja ülikoolid on pudelivee tarbimise vähendamise kampaania eestvedajad. Enam ei ole populaarne pidevalt veepudeliga ringi liikuda.

Missouri osariigis St. Louisis keelati ülikooli territooriumil pudelivee müük juba möödunud aastal. Talle järgnes Oregonis asuv Portlandi ülikool.

Massachusettsis asuv Concord on esimene linn USAs, kus järgmise aasta algusest keelatakse pudelivee müük.

«Meil on üks ja ainus planeet nimega Maa. Me ei soovi seda hävitada,» sõnas pudelivee müügi keelamise algataja, 82-aastane Jean Hill.

Mõned linnad nagu Californias asuv San Francisco keelas pudelivee ostmise ja tarbimise linna raha eest. Paljud populaarsed restoranid on hakanud reklaamima, et nad ei paku klientidele pudelivett, vaid kraanivett.

Pudelivee müügi tippaeg oli 2003. – 2008. aastani. Siis hakkas pudelivee joomise trend hääbuma ja teeb seda siiani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles