Saudi naistele terendab lootuskiir

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi naine autoroolis.
Saudi naine autoroolis. Foto: EPA

Saudi Araabia võimud vaevad taas naiste autojuhtimiskeeldu, teatasid selle vastu võitlevad aktivistid viitega siseministrile.


Aktivistide Aziza al-Yusefi ja Hala al-Dosari sõnul lubas nendega kohtunud prints Mohammed bin Nayef arutelult head tulemust. Yusefi sõnul toimus kohtumine ministri kabinetis, aga siiski videosilla vahendusel, sest päris silmast silma rääkimine läinuks vastuollu konservatiivses moslemikuningriigis kehtivate reeglitega.

Saudi Araabias on valitava parlamendi asemel määratud delegaatidega suuranõukogu. Neil on õigus anda valitsusele soovitusi, kuid lõpliku otsuse langetajaks on kuningas. «Me eeldame, et tuleb kuninglik dekreet, mis annab meile selle õiguse,» ütles Yusaf.

Möödunud kuul esitles kolm suura hiljuti määratud 30 naisliikmest soovitusi, mille kohaselt tuleks naistele autojuhtimisõigus anda. Valdavalt meessoost liikmetega 150-pealine assamblee lükkas need soovitused aga tagasi.

Prints Mohammed ütles aktivistidele, et kuningriigis valitseb šariaat. Dosari kinnitusel rääkisid nemad aga talle, et naiste autojuhtimisõigus ei riku šariaati ja äärmuslaste arvamus ei tohiks olla mõõdupuuks.

Möödunud kuul toimus Saudi Araabias protestipäev, millel osalenud avaldasid meelt autot juhtides. Vähemalt 16 protestil osalenud naist pidas politsei kinni, trahvis ja sundis koos nende meessoost «hooldajaga» tõotama, et nad järgivad kuningriigi seadusi.

Lisaks autojuhtimiskeelule piirab Saudi Araabia naisi veel terve rida reegleid. Näiteks vajavad nad meesoost «hooldaja» luba pea kõigis eluvaldkondades ning on kohustatud end avalikes kohtades pealaest jalatallani katma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles