Spolitis: tõenäoliselt juhib Dombrovskis ka järgmist valitsust

Evelyn Kaldoja
, välistoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis Foto: EPA

70-protsendilise tõenäosusega moodustab ka järgmise Läti valitsuse Valdis Dombrovskis, ennustas peaministri erakonnakaaslane, asekaitseminister ja politoloog Veiko Spolitis telefoniintervjuus Postimehele.


Kas teie oskasite seda ette näha, et peaminister tagasi astub?

Jah, selle üle oli spekuleeritud, sest teatavasti on Valdis Dombrovskise valitsusest praeguseks lahkunud juba kolm ministrit, kes on olnud vaja asendada teistega. Reformierakonnas on veel 1. detsembrist lahkumas regionaalminister. Rahvuslastel on kaks ministrit ära läinud ja üks tagasi kutsutud.

Olukorras, kus keegi pärast seda traagilist sündmust vastutust ei võtnud, tegi asja ära Läti ainuke riigimees Valdis Dombrovskis – võttis poliitilise vastutuse.

Mis saab edasi?

President peab korraldama konsultatsioonivoorud kõigi parlamendifraktsioonide esindajatega ja üritama aru saada, kellest saab järgmine peaminister. See võtab vähemalt tubli nädala.
Et teadupärast Ühtsuseta ühtegi valitsust ei ole võimalik teha, nii, et tõenäoliselt peab Valdis Dombrovskis jätkama.

Et selleni jõuda, tuleb vaadata, missugused tulevad avaldused täna pärast seda kui kell 16 Valdis Dombrovskis pressikonverentsil esimest korda oma tagasiastumise põhjuseid selgitab. Ootame ära konsultatsioonid, aga edasine on juba presidendi vastutus.

President teatavasti esines ka väga terava reaktsiooniga sellele, et keegi ei võta vastutust. Aga näed, peaminister võttis poliitilise vastutuse ja astus tagasi!

Üks mu Läti kolleeg viitas, et võib-olla oleks pidanud ka Riia linnapea Nils Ušakovs…

Absoluutselt! Riia linnavalitsuse ehitusosakond on otseselt allutatud Riia linnapeale. Ehitusosakonna põhikirja kuues punkt näeb ette, et järelevalvet nende üle teostab arendusosakond, mis on samuti Nils Ušakovsi erakonnakaaslase vastuse all.

See oli Nils Ušakovsi vastutusel, kellele anti ja millisel moel ehitusload. Juhtunus on otseselt Nils Ušakovsi enda vastutusel. Kui tema ei suuda sellest järeldusi teha ja tagasi astuda… no paraku… Aga Valdis Dombrovskis võttis selle enda peale.

Kui suureks peate tõenäosust, et ka järgmist Läti valitsust juhib Valdis Dombrovskis ehk tuleb tema neljas kabinet?

70 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles