Venelased ja somaallased on Soome töökeskkonnaga rahul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika päritolu neiud Soomes.
Aafrika päritolu neiud Soomes. Foto: SCANPIX

Vene, kurdi ja somaali immigrandid kipuvad põhjanaabrite juures valitseva töökeskkonnaga rohkem rahul olema kui enamik selle riigi põliselanikest, tõdeb Soome Töötervise Instituut.


1206 immigrandi seas läbi viidud küsitlus leidis samas ka seda, et immigrandid teevad sagedamini kas osakoormusega või juhutöid, sest napp riigikeeleoskus on neile tööjõuturul takistuseks.

Instituudi teaduri Ari Väänäneni sõnul tulid nii positiivsed vastused talle üllatusena. Võimalike põhjustena, miks immigrandid soome töökeskkonnaga rahul on, tõi ta välja mitmeid põhjuseid.

«Soome juhtimist on traditsiooniliselt heaks peetud. Lisaks on neist paljudel hädaderohke taust, mistap soomlaste ilmutatav koostöövalmidus paistab neile heana,» oletas Väänänen.

Viimastel aastatel on töötus immigrantide seas aga tõusnud umbes 20 protsendile. Väänäneni sõnul on sellel erinevaid põhjuseid.

«Neile, kes tulevad karmidest tingimustest, nagu näiteks sõja eest pagevad asüülitaotlejad või pagulased, on töökoha saamine keerukam kui neile immigrantidele, kes tulevad Soome just tööd tegema,» selgitas ta.

Uuring tuvastas ka teatud tüüpilisi immigrantide töövaldkondi. Näiteks vene mehed töötavad kõige sagedamini tööstuses või ehitustel. Kurdi naisi leiab aga teenindussektoris, müügi- ja hooldusvaldkonnas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles