Rajoy andis Šotimaa näitel hoiatuse katalaanidele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šoti iseseisvuse pooldajad.
Šoti iseseisvuse pooldajad. Foto: SCANPIX

Iseseisvudes peaks Šotimaa uuesti taotlema ELi liikmekspääsu, leidis Hispaania peaminister Mariano Rajoy, kes oma riigis on kimpus eraldumismeelsete katalaanidega.
 


Seejärel läheks vaja kõigi 28 ELi praeguse liikmesmaa nõusolekut šotlaste vastuvõtuks, lisas Rajoy.

Šotimaa juhtkond soovib vastuvõtu osas kõnelusi alustada aga juba enne Ühendkuningriigist eraldumist. Nende sõnul võiks ELi küsimus lahenduse leida nende 18 kuu jooksul, mis lahutavad «jah» hääletust referendumil ja lõplikku lahkulöömist Ühendkuningriigist.

«Ma ei tea, mis on kirjas Šoti presidendi esitatud Valges Raamatus,» tunnistas Rajoy pressikonverentsil, mille andis kohtumisel Prantsuse presidendi François Hollande’iga. «Ma tahaksin, et eraldumise tagajärgi tutvustataks šotlastele realistlikult.»

«Kodanikel on õigus olla hästi informeeritud ning eriti juhtudel, kus nad hakkavad langetama selliseid otsuseid,» lisas Rajoy. «Ma austan kõiki otsuseid, mida britid langetavad, aga tean kindlalt, et ELi liikmesriigist eralduv piirkond jääks EList välja ning see peaks olema teada šotlastele ja teistele ELi kodanikele.»

Hispaania peaministriga sarnast seisukohta on väljendanud ka Euroopa Liidu esindajad. Seda, et Madrid Šotimaa ELi astumise blokeeriks, ta ei öelnud.

BBC Madridi korrespondendi hinnangul andis Rajoy sel moel varjatud hoiatuse Katalooniale, kelle liidrid kavandavad samuti iseseisvusreferendumit. Kataloonia autonoomse piirkonna valitsus on lubanud hääletuskuupäeva teatavaks teha enne käesoleva aasta lõppu. Hispaania keskvalitsus on sellise referendumi korraldamisele aga vastu, leides, et see poleks vastavuses kuningriigi põhiseadusele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles