Šveitsis pannakse oksjonile ligi 200 Vene tsaaride kirja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tsaaripere kirjad, mis pannakse Šveitsis oksjonile.
Vene tsaaripere kirjad, mis pannakse Šveitsis oksjonile. Foto: SCANPIX

Šveitsi oksjonimajas Hôtel des Ventes läheb detsembris enampakkumisele enam kui 230 Vene õukonnast saadetud kirja, lisaks ka avalikkusele siiani tundmatuid fotosid tsaariperest.

Kirjade hulgas on näiteks tsaar Nikolai I ja tsaar Aleksander II saadetud kirju, vahendas AFP. Need on vene, prantsuse ja inglise keeles.

Kirjad ostis Euroopas Teise maailmasõja ajal teeninud Ühendriikide sõdur ja ajakirjanik. Tema lesk endis need 1989. aastal ühele ajaloolasele kirjade sisu vastu huvi tundmata.

Suur osa kirjadest on saadetud Stuttgarti elama asunud suurvürstinna Olga Nikolajevnale ehk Nikolai I tütrele ja Aleksander II õele ning tema mehele Württembergi printsile.

Kirjad annavad ülevaate perekondlikest sidemetest, aga ka Vene õukonna diplomaatilistest suhetest praeguse Saksamaa aladel.

Lisaks lähevad enampakkumisele varem avalikustamata fotod Aleksander III perekonnast. Need võttis 1944. aastal Gatšina paleest, mille natsid põlema panid, oma hoole alla sakslasest sõdur Otto Hofmann, kellest hiljem sai sõjavang. Fotod pani oksjonile Hofmanni perekond.

Oksjonimaja loodab, et 9. detsembril toimuv enampakkumine toob sisse enam kui miljoni Šveitsi franki (812 000 eurot). Kirjade müügist loodetakse saada 60 000 – 80 000 franki.

Oksjoni kõige hinnalisemaks esemeks on tõenäoliselt 1849. aastal valminud kaks portselanist vaasi, mis Nikolai I kinkis suurvürst Mihhail Pavlovitši abikaasale Jelena Pavlovnale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles