Ukraina võimud ajasid meeleavaldajad Kiievi Euroopa väljakult minema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina märulimiilitsad kutsus meeleavaldajaid täna varahommikul korrale.
Ukraina märulimiilitsad kutsus meeleavaldajaid täna varahommikul korrale. Foto: SCANPIX

Ukraina miilits ajas täna varahommikul pealinnas Kiievis jõuga laiali sajad meeleavaldajad, kes protestisid valitsuse otsuse vastu loobuda leppest Euroopa Liiduga ja nõudsid president Viktor Janukovõtši tagasiastumist.

«Mitme vahejuhtumi, kokkupõrgete tõttu võeti vastu otsus inimesed EuroMaidanilt minema ajada,» öeldi miilitsast Interfaxile.

Võimud lasid kesklinnas Euroopa väljakul umbes 400 meeleavaldaja vastu käiku kumminuiad ja pisargaasi. Miilitsajõud asusid tegutsema ööpimeduses kella 04.30 paiku.

Opositsioonipoliitiku ja endise tippjalgpalluri Andri Ševtšenko sõnul said miilitsaoperatsioonis kümned inimesed viga ja kümned võeti vahi alla.

«Ukrainas pole midagi sellist varem nähtud,» teatas Ševtšenko sotsiaalvõrgustikus Twitter.
Kiievi miilitsa sõnul võeti vahi alla 35 inimest võimudele vastuhakkamise ja korrarikkumise eest.
Enamik neist on vabaks lastud. Demonstrandid tulistas miilitsatöötajaid ilutulestikurakettide ja loopisid kividega, tekitades kahju ühele politseibussile, seisis avalduses.

Reede õhtul kogunes Kiievi kesklinnas umbes 10 000 valitsusvastast meeleavaldajat, kellest osa ööseks laagrisse jäid.

Meeleavaldajad protestisid president Janukovõtši otsuse vastu mitte allkirjastada assotsiatsioonilepet Euroopa Liiduga Vilniuse idapartnerluse tippkohtumisel.

Ukraina valitsus põhjendas ootamatut kursimuutust läänesuunalise lõimumise võimalike mõjudega Ukraina-Vene kaubandusele ja vajadusega «taastada kaotatud kaubanduse maht Venemaaga». See tõi kaasa läänemeelsete ukrainlaste protesti ja pühapäeva, 24. novembri meeleavaldus Kiievis oli suurim pärast 2004. aasta oranži revolutsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles