Zarif: tuumalepe on kõigi Pärsia lahe piirkonna riikide huvides

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif. Foto: SCANPIX

Pärast president Hassan Rouhani ja uue valitsuse ametisseastumist oma esimesel ringreisil Pärsia lahe äärsetes riikides viibiv Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif teatas täna, et Teherani ja suurriikide tuumalepe on ka nende riikide huvides.

«Selle küsimuse lahendamine teenib kõigi piirkonna riikide huve. See lahendus ei tule ühegi piirkonna riigi arvelt,» ütles Zarif pärast kohtumist oma Kuveidi ametivenna šeik Sabah Khaled al-Sabah'ga.

Zarif kinnitas, et «tuumalepe kindlustab stabiilsust ja julgeolekut piirkonnas».

Iraan jõudis 24. novembril Genfis ÜRO Julgeolekunõukogu alaliste liikmete (USA, Venemaa, Hiina, Suurbritannia, Prantsusmaa) ja Saksamaaga (P5+1) kokkuleppele oma tuumaprogrammi mõningate osade külmutamises kuueks kuuks ja sai vastutasuks lubaduse, et talle kehtestatud sanktsioone leevendatakse.

Pärsia lahe äärsed monarhiad on leppesse suhtunud skeptiliselt.

Iraani ja kuue Pärsia Lahe Koostöönõukogusse (GCC) kuuluva riigi suhted on halvenenud Teherani jõulise toetuse tõttu president Bashar al-Assadi režiimile Süüria kodusõjas.

Rouhani avaldas pärast juunikuist valimisvõitu lootust suhete parandamisele naaberriikide, eriti Pärsia lahe äärsete monarhiatega.

Zarif ütles Al-Kuwaitis, et Teheran loodab avada suhetes Pärsia lahe riikidega uue peatüki.
Iraani esidiplomaadil on ringreisi käigus kavas külastada ka Omaani ja Saudi Araabiat. «Me käsitlema Saudi Araabiat tähtsa ja mõjuvõimsa riigina piirkonnas,» tõdes Zarif. Tema sõnul ei rahulda tuumalepe kõiki islamivabariigi või «teise osapoole nõudmisi, kuid selle elluviimine on oluline».

«Me rakendame leppe veendumuses, et see suurendab usaldust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles