Business Insider: miks Soome PISA edetabelis langes?

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome haridussüsteemi on tihti peetud üheks maailma parimaks, kuid täna see muutus ning Soome langes PISA uuringu järgi 12. kohale, kirjutab USA äriuudiste portaal Business Insider.

Soome oli PISA edetabelis esikohal aastatel 2000, 2003 ja 2006 ning teistel aastatel tipu lähedal. Sel aastal langesid aga Soome õpilaste tulemused matemaatikas 2,8, lugemises 1,7 ja loodusteadustes kolm protsenti.

«Kuldajastu on läbi,» kirjutas Soome ajaleht Finnbay pärast PISA uuringu tulemuste avaldamist.

Soome haridusminister Krista Kiuru ütles täna: «Õpitulemuste langus näitab, et Soome haridussüsteemi on vaja arendada. Me ei kaasa sellesse mitte ainult eksperdid ja poliitiliste otsuste tegijad, vaid ka õpilasesindused ning lapsevanemad.»

Soome oli ka unikaalne PISA edetabeli parimate seas, sest riigi haridussüsteemil oli omadusi, mida ka teised riigid saaksid kasutusele võtta; õpilastel hakkab kool hiljem, rohkem vahetunde, rohkem õpetajaid ning kindlad reeglid ja piirangud erakoolidele. Kõiki neid omadusi saab eksportide teistesse riikidesse.

«Mis siis juhtus,» küsib Business Insider. Pasi Sahlberg, kes kirjutas raamatu «Soome õppetunnid: Mida saab maailm õppida Soome õpetuslikust muutumisest», arutas ajalehe Washington Post blogis languse põhjuste üle.

«Ootamatu juhtpositsioon globaalses hariduses võis häirida Soome varasemat pühendumust lakkamatule täiendamisele ja uuendamisele. Mõned ütlevad, et enesega rahulolemine ja haridusturistidele mineviku selgitamine viis fookuse eemale Soome haridussüsteemi arendamisest. Teised väidavad jälle, et PISA uuringute tõttu on teised riigid õppekavasid muutnud. See, mida teised riigid Soomelt õppisid ja praktiseerima hakkasid, on paratamatult viinud alla Soome tulemusi,» kirjutas Sahlberg.

Soome pedagoogid pole tulemuse üle väga üllatunud. «Me õpetame matemaatikat ainult neli korda nädalas,» ütles Soomes aasta õpetajaks valitud Kai-Ari Lundell. «Seda pole palju, eriti kui võrrelda mõndade Aasia riikidega.»

PISA edetabelit domineerivad aga Aasia riigid, mis said esimesed seitse kohta matemaatikas, esimesed viis kohta lugemises ja esimesed neli kohta loodusteadustes. Üldkokkuvõttes võib edu põhjuseks olla midagi muud – raske töö.

«Mõned õpetajad arvavad, et meie elu Soomes on nii lihtne, meie lapsed on unustanud, kuidas töötada,» sõnas Lundell. «Sa ei õpi matemaatikat selgeks, kui ei tööta piisavalt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles