Politsei hoiatab: Rootsis levib teismeliste grupivägistamine kui omamoodi nähtus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi politseiauto
Rootsi politseiauto Foto: SCANPIX

Rootsi politsei hoiatas teismeliste grupivägistamise kui omamoodi nähtuse eest, millega sageli kaasneb fotografeerimine ja nutitelefoniga filmimine.

Hoiatuse taga on hiljutine intsident Stockholmis, mistõttu astus eile kohtu ette kolm noort meest. Kohtuprotsess on meedia kõrgendatud tähelepanu all, vahendas iltasanomat.fi.

Uudisteportaali France24.com andmetel juhtus vägistamine Lõuna-Stockholmis metsaga kaetud piirkonnas. Ohvri vanust pole avalikustatud.

Politsei peab juhtunut väga tõsiseks kuriteoks. Eeluurimine tegi kindlaks, et neiu oli enne pruukinud narkootilisi aineid ja ei suutnud vastupanu avaldada. Kohtualused olid oma ohvrioga varasemast ajast tuttavad.

Rootsi politsei teatel tekitab muret see, et süüdistatavad on senisest nooremad. «Me räägime siin praegu väga noortest teismelistest,» rääkis politsei esindaja Moni Winsnes AFP-le. «Süüdistatavad on 14-15aastased. Ühes teises juhtumis oli kannatanu 12-aastane,» selgitas ta.

Politsei kinnitusel kasutatakse nutitelefoniga filmitud materjali väljapressimiseks või selleks, et ohver hoiaks suu kinni.

Juhtumite jõhkrus viitab politsei kinnitusel väärastunud arusaamadele seksist. Vägistajaid võib olla koguni viis. Taoline ilming hakkab silma juba ka statistikast.

Stockholmis on olnud ligi 1600 juhtumit, mis on seotud seksuaalse vägivallaga ja kus ohvrid on nooremad kui 18-aastased. Kõige halvem on see, et kohtusse jõudnud lood, kus ohvrid olid 15-17aastased, kahekordistusid 2012. aastal sellele eelnenud aastaga võrreldes. Aastal 2012 oli selliseid juhtumeid 466.

Rootsi parlament on teema tõsidusest aru saanud. Riigis karmistati vägistamist puudutavat seadust selle aasta juulis. Seadus kaitseb «eriti haavatavas olukorras olnud ohvreid».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles