NSA jälgib mobiilikasutajate suhteid kogu maailmas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NSA võib koguda ka Pekingis Hiina rahvapanga ees mobiiltelefoniga kõneleva mehe andmeid.
NSA võib koguda ka Pekingis Hiina rahvapanga ees mobiiltelefoniga kõneleva mehe andmeid. Foto: SCANPIX

USA riiklik julgeolekuagentuur (NSA) kogub päevas ligi 5 miljardit salvestust mobiiltelefonide paiknemisest kogu maailmas, selgus agentuuri endise töötaja Edward Snowdeni lekitatud dokumentidest.


Andmed võimaldavad luurel jälgida isikute liikumist ja kaardistada nende suhteid, mis varem oli ettekujuteldamatu, kirjutas eile The Washington Post.

Agentuuri andmebaasi on salvestatud informatsiooni vähemalt sadade miljonite seadmete asukoha kohta.

NSA programm ei näe ette otseselt ameeriklaste telefonide jälgimist, ent seda võidakse teha n-ö muuseas, peitudes legaalsete terminite taha, mis käsitlevad ettenähtavat, ent mitte tahtlikku tulemust.

NSA nõusolekul rääkis lehega ka anonüümseks jääda soovinud NSA töötaja, kes osaleb jälgimisprogrammi juhtimises. Ta kinnitas, et agentuur salvestab meeletutes kogustes andmeid mobiiltelefonide paiknemise kohta kogu maailmas, kasutades selleks nii kohalikke kui teiste riikide mobiilside võrke. Lisaks läheb andmebaasi informatsioon kümnete miljonite välismaal reisivate ameeriklaste kohta.

Ulatuslikkuse poolest võib olla tegu isegi suurema programmiga kui ükski varem sel aastal paljastatutest. Mobiiltelefone leidub kõikjal maailmas, neid saab jälgida ning sedasi tuvastada nende kasutajate vahelised seosed.

USA ametnikud kinnitavad, et andmeid koguvad programmid on seadustega kooskõlas ning mõeldud vaid välissihtmärkide kohta andmete kogumiseks.

NSA-l pole põhjust arvata, et suurema osa mobiilikasutajate tegevus kuidagigi rahvuslikku julgeolekut puudutab. Andmeid kogutakse siiski suurte hulkadena, et analüütiliste vahenditega leida juba teada olevate sihtmärkide võimalikke seoseid senitundmatute asjaosalistega.

Pikaajaliselt kogutud asukohaandmeid peetakse aga äärmiselt tundlikeks, sest analüütilised meetodid võimaldavad väga põhjalikult kaardistada telefonikasutaja suhteid miljonite teiste inimestega. Mobiiltelefonide asukoha saab kindlaks määrata ka siis, kui neid parasjagu ei kasutata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles