Paet: Mandela tegi maailma paremaks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Lõuna-Aafrika Vabariigi president Nelson Mandela.
Endine Lõuna-Aafrika Vabariigi president Nelson Mandela. Foto: Reuters

Välisminister Urmas Paet avaldas kaastunnet Lõuna-Aafrika Vabariigi välisministrile Maite Nkoana-Mashabanele seoses riigi endise presidendi Nelson Mandela surmaga.

«Oleme kaotanud ühe praeguse aja kõige  julgema inimese,» ütles Paet oma kaastundeavalduses. «Mandela tegi maailma paremaks. Avaldan sügavat kaastunnet kogu Lõuna-Aafrika Vabariigi rahvale ja Mandela lähedastele.»

Mandela oli LAVi esimene mustanahaline president aastatel 1994-1999.

Ta sündis 1918. aastal ning liitus Aafrika Rahvuskongressiga 1943. aastal. 1964. aastal süüdistati teda sabotaažis ning talle määrati karistuseks eluaegne vangistus. Mandela vabanes siiski vanglast 1990. aastal.

1993. aastal pälvis ta koos toonase presidendi Frederik de Klerkiga Nobeli rahupreemia.

Pärast oma ametiaega presidendina sai Mandelast Lõuna-Aafrika Vabariigi mõjukaim saadik, kes võitles aktiivselt HIV ja AIDSi vastu ja aitas kindlustada oma riigi õiguse võõrustada 2010. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlusi.

Ta osales ka rahuläbirääkimistel Kongo Demokraatlikus Vabariigis, Burundis ja teistes Aafrika riikides ning mujal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles