Pussy Riot ja Hodorkovski amnestiat ei saa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa poliitvangide piltidega plakateid kandvad meeleavaldajad oktoobrikuises Moskvas.
Venemaa poliitvangide piltidega plakateid kandvad meeleavaldajad oktoobrikuises Moskvas. Foto: SCANPIX

Vene peaminister Dmitri Medvedev vihjas, et eelseisev põhiseaduse 20. aastapäeval välja kuulutatav amnestia ei hõlma punkbändi Pussy Riot liikmeid ja kütusefirma Jukos eksjuhti Mihhail Hodorkovskit.


Medvedev ütles täna teleintervjuus, et venelastel ei ole kombeks anda armu neile, kes on sooritanud ühiskonnavastaseid kuritegusid, nende seas huligaansust.

Eelnõu, millega antakse paljudele Vene poliitvangidele amnestia, peaks lähipäevil parlamenti jõudma.
Inimõigusorganisatsioonid käsitlevad poliitvangidena kümneid venelasi, nende seas Pussy Rioti liikmeid, Hodorkovskit ja 28 nn Bolotnaja kohtuasjas süüdi mõistetud opositsionääri.

Medvedevi sõnul Venemaal poliitvange ei ole.

Vene opositsioon korraldas 2012. aasta 6. mail, president Vladimir Putini ametissevannutamise eelõhtul, Moskva kesklinnas Bolotnaja väljakul 50 000 osavõtjaga suurmeeleavalduse.

Miiting muutus vägivaldseks ning puhkesid kokkupõrked protestijate ja politsei vahel. Kokku peeti kinni 400 inimest.

Vene võimud alustasid seoses juhtunuga kriminaalasja seaduste alusel, mis puudutavad massirahutustele üleskutseid ja vägivalda võimuesindajate suhtes.

Naftakompanii JUOKS endine juht Hodorkovski mõisteti 2005. ja 2010. aastal süüdi finantskuritegudes. Praegu viibib Hodorkovski Karjalas Segeža koloonias number 7, kust ta peaks vabanema 2014. aastal.

Pussy Rioti liikmed Nadežda Tolokonnikova, Maria Aljohhina ja Jekaterina Samutsevitš mõisteti eelmise aasta augustis rahvusvahelist tähelepanu äratanud kohtuasjas süüdi usuvihast ajendatud huligaansuses ning neile määrati karistuseks kaheaastane vabadusekaotus.

Samutsevitš vabastati hiljem apellatsiooni alusel. Tolokonnikova ja Aljohhina peaksid vabanema märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles