Ukrainlased protestivad Janukovõtši-Putini kohtumise vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina opositsiooni poolehoidjad lõid täna Iseseisvuse väljakul Kiievis tantsu ja seda vaatamata hommikusele lumesajule.
Ukraina opositsiooni poolehoidjad lõid täna Iseseisvuse väljakul Kiievis tantsu ja seda vaatamata hommikusele lumesajule. Foto: SCANPIX

Ukrainlased tulid täna taas Kiievi tänavatele, et avaldada meelt president Viktor Janukovõtši ja Vene riigipea Vladimir Putini strateegilise koostöö leppe kõneluste vastu.

Ligi 1000 Euroopa Liiduga lõimumise pooldajat oli juba varahommikul tuulist ilma ja lumesadu trotsides pealinna keskväljakul, mis on seitsmendat päeva meeleavaldajate valduses.

Protestide korraldajad ootavad pühapäeval tänavatele kuni 300 000 inimest, see oleks suurim meeleavaldus pärast 2004. aasta oranži revolutsiooni.

Novembris Euroopa Liiduga assotsiatsioonileppe sõlmimisest loobunud Ukraina president tegi reedel teel Hiinast kodumaale lühikese vahepeatuse Sotšis, et arutada Putiniga «kahepoolseid suhteid ja Moskvas toimuva Vene-Ukraina valitsustevahelise komisjoniga seonduvat», nagu vahendas Kremli pressisekretär Dmitri Peskov.

Janukovõtši kantselei ütles, et «riigipead arutasid kaubandus- ja majanduskoostöö küsimusi erinevates majandusvaldkondades ja tulevast strateegilise koostöö lepet».

See oli Janukovõtši ja Putini neljas kohtumine vähem kui kahe kuu jooksul.

Mõnedel andmetel oli Sotšis kõne all ka Ukrainale miljardite dollarite väärtuses laenu ja gaasi andmine vastutasuks EL-i kaubandusleppest loobumise eest.

Poliitiline kriis on pannud Ukraina niigi raskele majandusolukorrale tõsise põntsu ja üha häälekamalt räägitakse, et Kiiev ei suuda teenindada miljarditesse dollaritesse ulatuvaid võlgu ja muid maksekohustusi, mis 2014. aasta lõpuks vältimatuks muutuvad.

Ajakirja Economist toimetaja Edward Lucas ütles Twitteri vahendusel, et tema allikate andmetel allkirjastas Janukovõtš Putiniga kindla kokkulepe, mis lubab Ukrainale kuni 15 miljardit dollarit (9 miljardit eurot) abi ning kinnitab Kiievi strateegilist liitu Moskvaga.

Ukraina kõrge valitsusallikas lükkas selle väite tagasi ja ütles, et Sotšis ei lepitud midagi kokku, toimus vaid arutelu.

Kuuldused võimalikust kokkuleppest hakkasid aga Kiievis kulutulena levima ja ajendasid opositsiooni hoiatama tõsiste tagajärgede eest, kui jutud peaksid tõeks osutuma.

«Pühapäevastel protestidel võib olla meie riigi jaoks väga traagiline lõpp, kui (Janukovõtš) tõesti Ukraina maha müüs,» ütles opositsioonierakonna Batkivštšõna parlamendifraktsiooni juht Arseni Jatsenjuk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles