Rootsi meedia: Rootsi nuhib Balti riikide järel

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aerofoto USA riikliku luureameti (NSA) peahoonest Fort Meade'is (Marylandi osariik).
Aerofoto USA riikliku luureameti (NSA) peahoonest Fort Meade'is (Marylandi osariik). Foto: SCANPIX

Rootsi uuriv telesaade «Uppdrag granskning» paljastas, et Rootsi kaitsejõudude raadioluurekeskus (FRA) nuhib Balti riikide ja Vene eraettevõtete järel ning kogutud infot jagatakse USAga.

Käesoleva aasta aprillis aset leidnud FRA ja USA julgeolekuagentuuri (NSA) kohtumiselt pärinevatest dokumentidest selgub, et Rootsi luurab Balti riikides ja Venemaa energiaettevõtete järel, vahendas SVT.

«Tänage Rootsit jätkuva töö eest Vene sihtmärgiga ja rõhutage esmast rolli, mida FRA põhipartnerina täidab Vene sihtmärgiga töötamisel, nende hulgas Venemaa juhtkonnaga. FRA poolt kommunikatsioonivahenditelt kogutud info on unikaalne kõikidel aladel,» seisab NSA dokumendis.

Teises NSA dokumendis seisab, et FRA teeb Balti regioonis ka vastutegevust välisluurele.

«Uppdrag granskning’i» allikas kinnitas, et Balti regioon on FRA huviorbiidis. «Balti regiooni on keeruline muud moodi tõlgendada, kui Balti riigid ja tõenäoliselt ka Poola,» ütles allikas. «FRAl oli missioon seal kui Balti regioonis asuvad riigid vabaks said. Nad pidid uurima, mis suunas asjad liiguvad. Nüüd on nad leidnud uue nišši,» sõnas ta viidates, et FRA jälgib Balti riikide ja Venemaa sideühendust, millest suur osa läheb läbi Rootsi.

Läti polnud üllatunud Rootsi nuhkimise üle ega ka selle üles, et info edastatakse USAle. «Ma oleksin häiritud, kui nuhitaks minu järel, näiteks, aga nuhkimine Läti territooriumil näiteks Vene huvide järel ei üllata mind,» sõnas Läti kaitseminister Artis Pabriks. «Ma arvan, et enamik riike, mis suudavad seda teha, luuravad Lätis. Lisaks on tähtis meile, et meie liitlased Euroopa Liidus ja NATOs on teadlikud siinsetest tingimustest.»

«Uppdrag granskning» uuris ka FRAlt ja NSAlt nuhkimise kohta, kuid sel teemal ei soovitud kommenteerida. FRA pressiesindaja Fredrik Wallini sõnul ei spioneeri keskus, vaid viib läbi luuretoiminguid Rootsi seaduste alusel. Wallin ütles, et ei saa kommenteerida, kas Rootsi luurab Balti riikide järel ning edastab infot USAle. «Ma ei saa kinnitada ega eitada informatsiooni, mis puudutab kindlaid luuresihtmärke,» sõnas ta.

NSA teatas, et ei kommenteeri avalikult väidetavaid luuretegevusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles