Ukraina oligarhid võivad muutuda valitsusele ohtlikuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiievi Iseseisvuse  väljakul jagas protestija täna korrakaitsjatele lilli.
Kiievi Iseseisvuse väljakul jagas protestija täna korrakaitsjatele lilli. Foto: SCANPIX

Ukraina võimsad oligarhid pole riiki raputavate Euroopa Liidu meelsete protestide ajal avalikkuse ees sõna võtnud, kuid nad võivad kujutada president Viktor Janukovõtši režiimi tulevikule niisama suurt ohtu kui meeleavaldused.


Meeleavaldused on langenud kokku ägeda võimuvõitlusega Janukovõtši siseringi Regioonide Parteile lojaalsete vanade magnaatide ning nooremate ärimeeste vahel, keda tuntakse «Perekonnana».

Just traditsioonilised oligarhid, kelles «Perekonna» tõus kibestumist tekitab, võivad meeleavalduste jätkudes Janukovõtšist lahku lüüa.

Kuigi nn vanad oligarhid ei ole seni proteste avalikult toetanud, pole kellelegi jäänud märku, et nende kontrolli all olevad telekanalid kajastavad meeleavaldusi ulatuslikult ja üsna tasakaalustatult.

Nii telekanal Inter, mille kaasomanik on keemiamagnaat Dmõtro Firtaš. kui ka riigi rikkaima mehe ja jalgpalliklubi Donetski Šahtar omanikule Rinat Ahmetovile kuuluv telekanal Ukraina on mõlemad andnud Janukovõtši oponentidele ohtralt eetriaega.

«Kõik vanadele oligarhidele kuuluvad kanalid on kajastanud sündmusi laialdaselt ja enam-vähem objektiivselt,» ütles meediakommentaator Natalia Ligatšova. «See viib arvamusele, et osa oligarhidest võiks toetada muutusi.»

Teise märgina kasvavatest pingetest Janukovõtši siseringis esitas pärast 30. novembri meeleavalduse jõhkrat mahasurumist miilitsa poolt Interi üks osanikke, Janukovõtši personaliülem ja Firtaši lähedane kaastöötaja Serhi Ljovotškin tagasiastumispalve, mida siiski ei rahuldatud.

Telekanal Inter on andnud palju eetriaega ka poksi maailmameistrist opositsioonijuhile Vitali Klitškole, näidates korduvalt tema võidukaid matše ning ka poliitilist tegevust tänavatel.

Veel üks mõjukas ärimees, torujuhtmemagnaat Viktor Pintšuk on samuti keeldunud oma meediakompaniis, kuhu kuuluvad telekanali ICTV, STB ja Novõi TV, ajakirjanikele päitseid pähe panemast. Ukraina ekspresident Leonid Kutšma, kes on ühtlasi Pintšuki äi, esines eelmisel nädalal koos veel kahe endise riigipeaga avaldusega, milles toetas meeleavaldajaid.

«Seda žesti võib tõlgendada vanade oligarhide hoiatusena,» leiab poliitikavaatleja Taras Berezovets.
Erinevalt Venemaast, kus oligarhide poliitiline jõud lämmatati riigi kunagise rikkaima inimese ja Kremli kriitiku Mihhail Hodorkovski vangistamisega, on Ukraina oligarhidel riigis endiselt tohutu võim, mis tuleneb Kutšma võimu ajal aastatel 1994-2005 kujunenud süsteemist. Vana süsteemi on hakanud nüüd kõigutama uue poliitrahandusliku klanni, «Perekonna», esilekerkimine.

Klanni keskne tegelane on Janukovõtši vanem poeg Oleksandr, kes enam kui 500 miljoni dollari suuruse varandusega on Forbesi andmetel üks Ukraina rikkamaid inimesi. «Perekonda» kuuluvad ka 37-aastane asepeaminister Serhi Arbuzov ja siseminister Vitali Zahhartšenko. Klanni mõjukaim liige on aga niinimetatud kuldne poisu, 28-aastane naftamagnaat Serhi Kurtšenko.

Kuigi «vanad oligarhid» pole seni rutanud meeleavaldusi toetama, võib olukord kiiresti muutuda, kui erimeelsused Janukovõtši siseringis ei lahene, leiavad analüütikud.

«Oligarhid ei tõtta meeleavaldajaid avalikult toetama, see oleks neist isegi kõige mõjukamatele liiga riskantne,» ütles poliitikavaatleja Volodõmõr Fesenko. Sellegipoolest ei saa avalikku konflikti Janukovõtš-Kurtšenko rühmituse ja vanade oligarhide vahel välistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles