Guardian valis aasta inimeseks Snowdeni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: SCANPIX

Briti ajalehe The Guardian ajakirjanikud ja toimetajad valisid aasta inimeseks USA luuresaladuste lekitaja Edward Snowdeni.

Möödunud aastal võitis The Guardiani aasta inimese tiitli WikiLeaks-ile USA sõjaväesaladusi lekitanud Chelsea (endine Bradley) Manning.

Teise koha pälvisid hääletusel keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace aktivistid soomlanna Sini Saarela ja šveitslane Marco Weber. Enam kui 2000 häälest läks Snowdenile 1445, Saarela ja Weber said hääli 314, kolmandaks tuli 153 häälega paavst Franciscus.

«Seda on praegu veider mõelda, ent vaid pisut enam kui kuus kuud tagasi ei olnud mitte keegi kuulnud Snowdenist ja väga vähesed inimesed väljaspoolt Ühendriike teadsid, mida tähendab tähelühend NSA. Kuigi internetiprivaatsuse teema oli juba tõstatunud, oli väga vähestel inimestel aimu sellest, mis ulatuses valitsused ning nende salateenistused koguvad ja töötlevad miljonite inimeste digitaalseid jalajälgi,» kommenteeriti Guardianis Snowdeni võitu.

Kõik see muutus ajalehe sõnul mais, kui Snowden kohtus Hong Kongis Guardiani ajakirjanike Glenn Greenwaldi ja Ewen MacAskilli ning sõltumatu filmitegija Laura Poitras'ga ning andis neile üle materjalid, mis paljastasid spioneerimistehnoloogiad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles